Kývli vlastně na návrhy ředitelky středočeské galerie Jany Šorfové. Její tým na přípravách akcí zacílených k 50. výročí Trnkova úmrtí (umělec podlehl těžké nemoci na sklonku roku 1969 ve věku 57 let) pracuje již od roku 2016. Projekt kombinuje dvě výstavy – Návštěvu u Jiřího Trnky a Trnkovu zahradu 2 – s řadou doprovodných akcí.

Moderně pojatá expozice zaměřená především na návštěvnickou skupinu rodin s dětmi připomene Trnku jako umělce s širokým spektrem aktivit – a to včetně pozornosti, kterou věnoval třeba i scénografii, kostýmnímu výtvarnictví nebo volné tvorbě. „Osobnost Jiřího Trnky si podobnou poctu zaslouží. Proto jsem velmi rád, že Rada Středočeského kraje projekt podpořila,“ pochválil přístup kolegů radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD).

Finále soutěže Zlatý Ámos.
O Zlatého Ámose bude soutěžit deset vyučujících ze středních Čech. Nebo jen osm?

Ředitelka Šorfová předpokládá, že Trnkův odkaz může přispět i k propagaci středních Čech v zahraničí (byť jeho působení bylo spojeno převážně s rodnou Plzní a pak s Prahou). Multimediálně řešenou a interaktivně pojatou expozici, která zvláště malým návštěvníkům slibuje zajímavé zážitky i v dnešním svědě plném vizuálních lákadel, si totiž nemusí prohlédnout jen něco přes čtyřicet tisíc návštěvníků, jež očekávají přímo v Kutné Hoře. Po ukončení by ji bylo možno vypravit do ciziny.

Na přípravu expozic i doprovodného programu chystaného Lektorským centrem Galerie Středočeského kraje má nyní Středočeský kraj přispět částkou 1,8 milionu korun. Využije peníze z rozpočtu na uplynulý rok, které nebyly vyčerpány v rámci běžných výdajů, s nimiž se původně počítalo podporu kinematografie a festivalů. Celkové náklady na projekt by měly dosáhnout téměř devíti milionů. Zbývající peníze chce kutnohorská galerie získat zčásti v rámci fundraisingu (tedy sponzorsky i s využitím grantových možností), částečně z běžných výdajů na kulturu, s nimiž bude krajský rozpočet počítat v dalších letech.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Schválení kotlíkové dotace si žadatelé mohou nově ověřit na internetu
Ilustrační foto.
Sázavská sklárna chce přilákat víc známých umělců