Kraj, jímž kráčely dějiny

V rámci oslav, pro něž kraj požádal ministerstvo kultury o čtrnáctimilionovou dotaci, se chystá rozmanitý program, do něhož se mimo jiné zapojí příspěvkové organizace v oblasti kultury – už nyní se hlavně v muzeích konají rozmanité přednášky a výstavy inspirované stovkovým výročím – ale počítá se s tím, že stranou nezůstanou ani města a obce. 

Cílem je připomenout nejen významné dějinné události a osobnosti, které ve středních Čechách žily a působily – přičemž rozhodně nejezdily vytvářet dějiny pouze do Prahy. „Region je také bohatý na kulturní památky spjaté s první republikou,“ zdůraznila hejtmanka. Trasy možného putování po zajímavých (a ne vždy všeobecně známých) památkách spojených s prvorepublikovou érou jsou ostatně jedním ze stěžejních projektů, které Středočeské centrála cestovního ruchu připravila pro letošní rok. Místa nabízená k zastavení a pokoukání (o nichž se lze více dozvědět třeba na webu krajské turistické centrály middleczech.kr-stredocesky.cz, kde si je možné stáhnout elektronickou podobu brožury Střední Čechy za první republiky) se už teď, s nynějším oteplením, mohou stát inspirací nejenom pro rodinné výlety, ale například i pro učitele.

Ilustrační foto
Průměrná mzda dosahuje 31 951 korun. Pro většinu lidí jen sen

Atmosféra první republiky

Vrcholem oslav se má stát 28. říjen, kdy samozřejmě nezůstane stranou rakovnické muzeum připomínající i minulost druhého prezidentského sídla v Lánech. To plánuje otevřít novou expozici věnovanou T. G. Masarykovi i pietní akt u hrobu prvního československého prezidenta. Celodenní program však chystá většina významných kulturních institucí – a to nejen „tradiční“ muzea. Zapojí se rovněž třeba Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi (kde již na léto chystají historický letecký den), galerie nebo Středočeská vědecká knihovna v Kladně; ta nabídne tematicky zaměřený den Knihovna republiková.

Připravuje se také akce na železnici nazvaná Pocta první republice: jízda historického vlaku se salonním vozem prezidenta Masaryka. Spoustu nových dojmů slibuje také putovní akce Zažijte to znovu s poznáváním různých prostředí z doby první republiky: na jedné straně restaurace a kavárny, na straně druhé školy či dětské koutky. Během září a října má navštívit deset měst po celém kraji.

Ilustrační foto
Nezaměstnanost je velmi nízká. A ještě šla dolů!

Velké jsou i malé události

V rámci celoročních oslav výročí roku 1918 kraj již loni v říjnu spustil webové stránky www.slavime100let.cz, kde lze najít spoustu historických zajímavostí. A to nejen bezprostředně spojených s oslavami, jako je třeba pojednání o středočeských „mužích 28. října“ Antonínu Švehlovi a Františku Soukupovi. Postupně se tam odhalují texty kapitol chystané knihy pojednávající o jednotlivých desetiletích uplynulého stoletého období postihující významné události, osobnosti, kulturu i stavby. Dozvědět se ale lze i nečekané. Třeba v nejnověji přidaném textu, který nese název: Polévky z pytlíku ovlivnily několik generací. V Byšicích je vyrábí téměř 100 let. Nejen fanoušky sportu pak zaujme například článek V pracovním táboře Vojna u Lešetic skončili i hokejoví mistři světa. A mimochodem: to jste věděli, že na Slapech nacisté vraždili už 23. ledna 1935, tedy ještě dávno před okupací?

Ocenění pro středočeského vítěze srovnávacího hodnocení Město pro byznys přijel ve čtvrtek převzít do Prahy starosta Benešova Petr Hostek (ČSSD). Pomyslné stupně vítězů doplňují ještě Brandýs nad Labem-Staré Boleslav a Příbram.
Nejlepší podnikatelské prostředí v kraji potvrdil výzkum Benešovu

Trasy navržené pro poznávání prvorepublikové minulosti středních Čech
* Trasa I – severozápad: 
- Nižbor (sklárny)
- Lány (zámek, Muzeum T. G. Masaryka)
- Rakovník (sokolovna)
- Kralupy nad Vltavou (Masarykův most)

* Trasa II – jih:
- Hrusice (Památník Josefa Lady)
- Ondřejov (observatoř)
- Konopiště (zámek)
- Štěchovice (přehrada, naučná stezka Svatojánské proudy)
- Stará Huť/Strž (Památník Karla Čapka)
- Mníšek pod Brdy (zámek)
- Jíloviště (závod Zbraslav–Jíloviště)

* Trasa III – severovýchod:
- Mladá Boleslav (Škoda muzeum)
- Dobrovice (cukrovar)
- Lysá nad Labem (Beniesova vila)
- Poděbrady (lázně, hydroelektrárna)
- Libodřice (Bauerova vila)

Zdroj: Středočeská centrála cestovního ruchu

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Jak oživit památkové objekty v obcích? Starostové se to dozvědí v Praze