Expozice v bývalém letním sídle Ladovy rodiny, spravovaná muzeem v Brandýse nad Labem, představuje především dílo malíře, ilustrátora a spisovatele, který se asi nejvíc proslavil jako tvůrce nesmrtelného „kocoura v botách“ Mikeše, jako výtvarník, jenž vtiskl podobu postavě dobrého vojáka Švejka spisovatele Jaroslava Haška či autor obrázků z venkovského prostředí (dodnes populárních třeba jako motivy pohlednic). Jeho dcera Alena se pak věnovala hlavně tvorbě pro děti.

Rekonstrukce se zaměřila především na drobné úpravy, které objekt co nejvíce stylizují do doby, kdy tam Lada pobýval, tvořil – a na zahradě sázel lípy připomínající narození jeho dcer, připomněl ve čtvrtek středočeský radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). Uplatnily se ale i moderní prvky. „Ve všech šesti místnostech památníku nové LED osvětlení nahradilo nevyhovující zastaralé zářivky,“ konstatoval radní a doplnil, že generální opravou prošly i parketové podlahy; v objektu také pracovali malíři pokojů.

Památník bude otevřen vždy od středy do neděle, a to mezi devátou hodinou a 16.30 – s půlhodinovou polední pauzou. Pro předem objednané návštěvy pořádá také výtvarné a lektorské programy.

Bardotka v čele zvláštního vlaku
Jízdy s pražským tarifem zlevní i cestování výletními vlaky
Videosouhrn 15. března 2018
Studentské protesty, Československé jaro 2018 a 126 km/h v obci: videa dne