Někdejší Pražská informační služba, která nyní funguje pod označením Prague City Tourism (PCT) a nedávno vzniklá Středočeská centrála cestovního ruchu (SCCR) se v dokumentu zavázely k úzké součinnosti; prozatím na dobu tří let. Budou si pomáhat na veletrzích, při pořádání propagačních zájezdů pro novináře zabývající se problematikou cestovního ruchu a zástupce cestovních kanceláří. Mají se tak naplnit představy o společné práci při představení turistických atraktivit naší země ve snaze ukázat, že Čeká republika – to zdaleka není jen Praha a od ní vzdálený a hlavnímu městu vlastně i docela podobný (aspoň tedy z návštěvnického pohledu) Český Krumlov.

Tomáš Pospíšil ze SCCR Deníku sdělil, že tam, kde to bude oboustranně výhodné, si Praha a region v jejím okolí budou navzájem partnery v příjezdovém turismu. „Středočeský kraj se bude snažit nabídnout zajímavé možnosti pobytu i ubytování mimo Prahu – a Praze se uleví odlehčením turisty přeplněného centra,“ konstatoval. Takový je alespoň cíl ze středočeského pohledu: místo důrazu na oslovování turistů obdivujících Prahu s nabídkami krátkodobých výletů do okolí metropole poskytovat ubytování, stravování, spoustu rozmanitých zážitků a volnočasových aktivit ve středních Čechách – a k tomu nabízet výlety do Prahy.

Ilustrační foto. Městská policie Děčín.
Policie má problém přijmout nové zaměstnance. O práci strážníka lidé nestojí.

Memorandum v úterý podepsali ředitelka SCCR Nora Dolanská, která dříve stála v čele pražské turistické centrály, a za PCT statutární zástupce Petr Slepička. Došlo k tomu na 215. Žofínském fóru, které bylo věnováno právě problematice rozvoje cestovního ruchu a turismu – a to s důrazem na středočeský region. Nechyběli na něm středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), pražský radní, který má v kompetenci cestovní ruch, Jan Wolf (KDU-ČSL) či ředitelka odboru cestovního ruchu Ministerstva pro místní rozvoj Renata Králová.

Dolanská i Slepička se shodli, že se by se právě měla rodit nová etapa spolupráce mezi dvěma sousedními kraji, které jsou oba významnými hráči na polici cestovního ruchu a turistům mají co nabídnout. A které navzájem velmi dobře znají své možnosti i potřeby – a mohou se skvěle doplňovat. „Podpisem memoranda vyjadřujeme vzájemnou vůli a důvěru k oboustranné spolupráci,“ konstatovala Dolanská. A Slepička přikyvuje. „Velmi mě těší velký zájem a ochota spojit síly tam, kde to bude možné. Středočeská centrála cestovního ruchu je pro nás důležitým partnerem, kterého si velmi vážíme,“ zmínil nadějnou budoucí spolupráci – ovšem nešetřil ani slovy uznání.

Ilustrační snímek
Kalamitu energetici odvolali, bez proudu už je jen pár domů a rekreační oblasti