„Zaznamenali jsme patnáct přestupků. Ve dvanácti případech jsme uložili blokovou pokutu na místě, zbylé jsme oznámili příslušnému správnímu orgánu," zhodnotila výsledek akce Lucie Nováková.

Dodala, že v jednom případě byla u řidiče zjištěna jízda v zákazu řízení, přičemž byl ještě pod vlivem alkoholu. Nejvíce pokut udělili policisté za nevyhovující technický stav vozidel.

„Mnoho řidičů se v silničním provozu chová bezohledně, jezdí bez řidičského oprávnění nebo přes vyslovený zákaz řízení, pod vlivem alkoholu či drog nebo jiným způsobem nedodržují dopravní předpisy. Pokud nezačne každý účastník silničního provozu sám u sebe, i přes veškerou snahu policistů nebude na našich silnicích bezpečno," upozornila policejní mluvčí. 

Proto budou i nadále podobné dopravně bezpečnostní akce probíhat v rámci celého Středočeského kraje.

Většina chodců o svou bezpečnost v provozu dbáNa viditelnost chodců v silničním provozu se v uplynulých dnech zaměřili policisté na Kutnohorsku a bilance nakonec nebyla tak špatná. Z 148 kontrolovaných chodců jich nemělo na sobě reflexní prvky, které jsou za snížené viditelnosti, jež v zimě panuje, pouze devět.

Policisté uložili osm blokových pokut v celkové výši 3.400 korun a jeden přestupek oznámili správnímu orgánu," uvedla mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková. Podle ní jsou reflexní prvky velie důležité. Mnohdy totiž rozhodnou, jestli dojde k nehodě, nebo ne.

„Řada chodců domnívá, že když oni auto vidí, vidí i řidič je. To je ale velký a často bohužel tragický omyl. Polovina všech chodců umírá právě za snížené viditelnosti," pozanemanala mluvčí. Snížená viditelnost se počítá večer a noc, ale také svítání a soumrak, hustý déšť, mlhu a sněžení.

Policisté upozorňují, že u chodců je pro použití reflexní prvků důležitá je především spodní část těla. „Jde například o barvu kalhot a bot, ale i o kočárek, který tlačíme před sebou, a je tak vidět první. Reflexní materiály je nejlepší umístit na nejvíce se pohybující část. Upoutá tak větší pozornost," dodala Vendulka Marečková.

I cyklisté by měli využívat reflexních prvků. Jízdní kolo musí mít podle policistů vždy odrazku přední, zadní, boční a na pedálech. Za snížené viditelnosti ještě navíc přední a zadní osvětlení. Ideálním doplňkem povinné výbavy je navíc i reflexní proužek na kotníku.

Čtěte také: Zabránit tragédiím na silnicích mohou i chodci