V této části případu, budící pozornost i tím, že vedle jednotlivců jsou stíhány i firmy, již byla v minulosti podána obžaloba – Krajský soud v Praze ale před rokem a čtvrt věc vrátil k došetření. Nyní to vypadá, že „druhá větev“ vstupuje do druhého kola. Nasvědčují tomu středeční informace ČTK, podle nichž kriminalisté spis uzavřeli a předali státnímu zastupitelství s návrhem na podání obžaloby.

Předmětem stíhání jsou v tomto případě údajné zásahy do výběrových řízení na krajské zakázky za více než sedm set milionů korun týkající se modernizace nemocnic v Kladně, Kolíně i Mladé Boleslavi a nákupu sanitek pro středočeské záchranáře. Tendry měly provázet požadavky na úplatky v celkovém objemu přes 66 milionů korun; z této částky bylo podle policie skutečně předáno 3,4 milionu.

Rath vinu odmítá – stejně jako v „první větvi“, která aktuálně čeká na rozsudek (vynesen má být 27. června). Podíl na trestné činnosti popřeli i další stíhaní. Mezi nimi zřejmě nejviditelněji vyčnívá stavební gigant Metrostav.

Ilustrační foto
Hejtmanství chce přispět pražské potravinové bance