Defibrilátor bude využívat hlídka čelákovického obvodního oddělení, informovala za policii Eva Hašlová z územního odboru pro Prahu-venkov: Východ. Upozornila, že k používání této nadstandardní výbavy jsou policisté vyškoleni, aby ještě před příjezdem zdravotníků mohli zahájit oživování. „Při ohrožení života v krizových situacích hraje velkou roli každá minuta,“ upozornila, že při zástavě oběhu je rychlý zásah potřeba k tomu, aby se zabránilo vážnějšímu poškození mozku v důsledku nedostatku kyslíku. Přístroj ostatně sám poskytuje uživatelům velice názornou nápovědu a následně vyhodnotí stav pacienta, aby jeho program rozhodl, zda použije, nebo nepoužije výboj.

Operace pacienta s rakovinou prostaty metodou zavedení zářiče přímo do orgánu - ilustrační foto
Léčba rakoviny? Výzkum neustále postupuje, říká odborník

Přístrojů AED měli loni středočeští policisté k dispozici 93, připomněl náměstek krajského ředitele pro vnější službu Jan Tulach. Díky přispění dárců, k nimž patří nejen radnice, ale hlavně kraj a v některých regionech také firmy, je mají k dispozici nejen takzvané prvosledové hlídky určené pro prvotní zásahy na místě mimořádných událostí a vozy dopravní policie, ale i některé hlídky obvodních oddělení. Policisté s tímto vybavením jsou voláni nejen k různým nehodám či kolapsům na ulici, ale někdy dostavou i výzvu k výjezdu na pomoc pacientovi, kterého zdravotní potíže postihly třeba v domácím prostředí nebo ve firmě. Nezřídka totiž mohou být na místě dřív než sanitka, jelikož to mají blíž.

Zatímco v roce 2018 použili středočeští policisté defibrilátory při 48 zákrocích, loni jejich počet poklesl na 25, informoval náměstek Tulach. Nicméně předloni byla zaznamenána jedna záchrana života – a loni už policisté po úspěšném použití defibrilátoru předávali záchranářům pět osob. V těchto případech je podle Tulachových slov možno konstatovat, že přístroj AED skutečně přispěl k záchraně života.

Ilustrační foto.
Vichr nejen skácel desítky stromů, ale také převracel auta