V rámci tohoto projektu se v loni za územní odbor Kladno zaregistrovalo pět policistů a jedna policistka 
z obvodního oddělení ve Stochově a oddělení hlídkové služby Kladno.

„Na základě zájmu dalších policistů stát se dárci jsme uspořádali akci nazvanou I ty se můžeš stát dárcem kostní dřeně a pomoci zachránit život druhým. Zapojili se do ní další čtyři muži a jedna žena, kteří podstoupili odběr vzorků krve v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích a byli zapsáni do registru," uvedla mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.

Dobrovolníky jsou Petr Žebro, Jonáš Šťastný a Emil Pardo z oddělení hlídkové služby v Kladně, Jan Štrojsa ze služby kriminální policie a vyšetřování a Jitka Jozová, vedoucí skupiny služební kynologie. 

Individuální pohovor

V dárcovském centrálním oddělení hematologie, biochemie a krevní transfúze ve Střešovicích je lékař seznámil s informacemi o odběru krve a podmínkami registrace. S každým policistou byl následně proveden individuální pohovor a v laboratoři jim byly odebrány vzorky krve. Při odchodu dostali osobní kartičky pro dárce kostní dřeně.

„Ptali se nás třeba i na to, zda jsme někdy byli ozářeni nebo zda nežijeme nezřízeným sexuálním životem. Jsem mladý, zdravý, proč se tedy nezapsat do registru, když tím mohu někomu pomoci zachránit život. Je to moje první zkušenost s dárcovstvím," prozradil policista Jan Štrojsa. Naopak třeba Jitka Jozová je dobrovolnou dárkyní krve. Na svém kontě má zatím osm odběrů.

Příklad pro ostatní kolegy

„Všech pět policistů je velkým příkladem pro ostatní kolegy, neboť svým odvážným postojem podpořili dobrovolné dárce krve, krevní plazmy a kostní dřeně, kteří svou nezištnou pomocí dávají nemocným osobám naději na život. Jejich hlavní motivací je odhodlání dát šanci a možnost k uzdravení nemocnému člověku a vrátit ho zpět do života," poznamenala mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová.

Čtěte také: Odběrové středisko v Mělníku uvítá další dárce krve i plazmy