Dvě provozovny dokonce byly kvůli zjištěným nedostatkům okamžitě uzavřeny, v 28 dalších hygienici omezili služby pozastavením výkonu činnosti (což představuje například dočasný zákaz vaření pokrmů nebo zpracovávání konkrétních surovin, zrušený až po odstranění závad). Na 43 místech musely z provozovny zmizet nevhodné potraviny, přičemž ve 12 případech byla přímo nařízena jejich likvidace. Vůbec nejčastějším z celkem 146 nápravných opatření se stalo nařízení sanitace neboli důkladného úklidu provozovny – v 52 případech. Čtyřikrát to doprovázelo i povolání deratizační firmy.

Taková je bilance celkem 1545 kontrol provedených v provozovnách stravovacích služeb, jež byly zacíleny především na restaurace (634 kontrol) a na závodní stravování (274). Stranou pozornosti ale nezůstalo třeba ani jídlo v nemocnicích či v zařízeních poskytujících sociální služby. Zvláště poslední dobou, během letních měsíců, se kontroly intenzivně zaměřují také na stánkaře – ať už jde o stánky trvalé, nebo o jednorázový prodej na rozmanitých akcích; značný zájem hygiena projevuje i o činnost zmrzlinářů. Do poloviny prázdnin se počet prověřovaných stánků vyšplhal na 269.

Ilustrační foto
Jak se kde žije? Benešov na 19. místě, další města až na chvostu žebříčku

Nezanedbatelná část, osm procent z celkového počtu kontrol, vychází z udání. Takovýchto „podnětů spotřebitelů k provedení státního zdravotního dozoru“ (jak zní náležité označení) středočeští hygienici letos zatím prověřovali 117. Polovina – 58 – přinesla uložení pokuty. Ostatní kontrolní návštěvy jsou dány plány kontrol, které si pracoviště hygienické stanice sestavují.

Třetina odebraných vzorků nevyhověla
- Středočeští hygienici v rámci kontrol odebrali 512 vzorků pokrmů a potravin k laboratorním analýzám k posouzení jejich mikrobiální, chemické a senzorické nezávadnosti.
- Požadavkům na bezpečnost nevyhovělo 164 vzorků – tedy 32 procent z celkového počtu.
- Nejčastěji odebírané potraviny:
+ zmrzliny (308 vzorků pro mikrobiologické vyšetření): 60 %;
+ suroviny pro přípravu pokrmů (130 vzorků, z toho 124 oleje na fritování k chemickému vyšetření): 25 %;
+ teplé pokrmy (35 vzorků): 7 %;
+ led pro přípravu nápojů (18 vzorků pro mikrobiologické vyšetření): 3,5 %;
+ studené pokrmy (10 vzorků): 2 %;
+ nealkoholické nápoje (9 vzorků): 2%.

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Dálnice D10 se má u Prahy rozšířit. Středočeši nejsou proti
Ilustrační foto.
Vinaři: Burčáky ještě potřebují čas