V obsáhlé debatě se uživatelé stavějí na obě strany – byť častěji vystupují na podporu hasičů a s kritikou řidičů autobusů – mimo jiné diskutují o tom, zda je snazší zastavit autobus s cestujícími, kde by se při prudkém dupnutí na brzdu mohl někdo zranit, nebo cisternový vůz s nádrží naplněnou vodou. Nebo o tom, kdy kdo a jakých podmínek smí ostatní účastníky silničního provozu omezovat (avšak nikoli ohrožovat).

Výpomoc vojáků z čáslavské letecké základny v městské nemocnici.
Vojáky nasazené do bitvy s koronavirem už kraj může stahovat

Závěrečná tečka za diskusí zřejmě nakonec bude zcela oficiální. Facebookové video se totiž stalo i podnětem pro přezkoumání situace policií. Byť zrovna tohle cílem brandýského hasičského sboru nebylo. „Video sem neumisťujeme s úmyslem napomínání nebo potrestání daného řidiče (míněn šofér autobusu); berte ho, prosím, pouze jako prosbu, protože nedodržováním semaforů ohrožujete nejen sebe, ale i nás – a případné další osoby čekající na příjezd pomoci,“ vysvětlili hasiči. S dodatkem, že tentokrát vše dobře dopadlo: „Naštěstí si strojník (řidič hasičského auta) včas všiml vozidla, které projelo na červenou, a stihl zastavit.“ Prý i díky tomu, že hasiči za volantem zásahových vozidel nespoléhají na přednost danou červenými světly, protože si uvědomují, že světla blikající opravdu jen při ostrých výjezdech mohou ostatní řidiči přehlédnout, a tak tak situaci vždy kontrolují v zrcadlech, jež u výjezdu ze zbrojnice také nechybějí.

Hasiči současně vysvětlují, jak mají semafor pro zajištění bezpečného výjezdu upravený. Červená světla, tedy signál „Stůj!“ se rozblikala 15 sekund před výjezdem vozidla. A elektronika je konstruována tak, aby se vyloučila možnost poruchy. „Semafory máme vybaveny zpětnou signalizací, kdy se při jejich spuštění změní na vratech barva z červené na zelenou,“ uvedli hasiči. V souvislosti se semafory u své zbrojnice se tak obracejí na všechny řidiče s prosbou: neberte je na lehkou váhu: „Nejsou zde bezdůvodně – a jejich spuštění trvá pouhou chvíli.“

Dopravní nehoda mezi Brázdimí a Brandýsem nad Labem 8. května 2021.
Srážka motorky a 'osobáku' u Brázdimi. Zranění jsou vážná, zasahoval vrtulník

Brandýští dobrovolní hasiči nemají o zásahy nouzi; zpravidla ve spolupráci s profesionály ze stanice ve Staré Boleslavi a s dalšími dobrovolnými jednotkami z okolí. Například v sobotu pomáhali u těžké nehody motocyklu osobního auta, při jejichž srážce se zranili čtyři lidé; manželský pár na motorce velmi vážně. O dva dny dříve, ve čtvrtek, měla jednotka tři výjezdy: dvě dopravní nehody a pomoc muži zraněnému při pádu z výšky v bývalém kamenolomu Martinovská skála. V závěru minulého týdne, na přelomu dubna a května, jednotka zaznamenala tři výjezdy. Nejprve byla v pátek volána do Mratína k nahlášenému požáru autovrakoviště – ukázalo se však, že v tomto případě šlo jen o nenahlášené pálení. Zasahovat už bylo třeba při požáru lesa v Podbrahách, kam byly povolány obě brandýské cisterny. První květnová sobota pak přinesla zásah u střetu tří osobních aut v křižovatce.