Zdá se vám to jako přehnaný hollywoodský filmový scénář? Kdepak. Toto je životní příběh šestačtyřicetileté Nikoly Skondrojani.

V době, kdy Nikolu – talentovanou tanečnici, výtvarnici, grafičku a designérku – opustil manžel, čekala druhého potomka. Několik operací a náročnou léčbu rakovinu prsu absolvovala s vědomím, že na ni doma čekají dva malí synové.

Nemoc přemohla. A život jí do cesty poslal neziskovku Aliance žen s rakovinou prsu. „Čas plynul a život mi přinesl spoustu nových pracovních výzev. Bohužel i další ránu. Starší bratr ukončil svůj život stejně jako naše maminka. Doteď je to pro mě hodně citlivé téma a přemítám, jak je vůbec možné, že se mi něco takového stalo v životě už podruhé u blízkého člověka,“ říká smutně Nikola.

Cenná sbírka vinylových desek

Její bratr Michal byl od devadesátých let velmi populární DJ. Po svém dobrovolném odchodu po sobě zanechal rozsáhlou sbírku vinylových desek.

Nikola byla jediným dědicem. „Bohužel cesta k získání dědictví byla trnitá a plná stresu. Jeden z Michalových kamarádů, který měl sbírku u sebe, ji odmítal celé čtyři roky vydat. Po dvou letech se však objevil dopis na rozloučenou, ve kterém bylo vyjádřeno přání o vydražení desek a věnování finančních prostředků na charitativní účely.“

Dopis vliv Nikole novou energii do žil. Věděla, že dědictví zkrátka musí získat.

Opar? Byl to karcinom

V tu chvíli jí osud ale uštědřil další ránu. Od lékařů si vyslechla diagnózu rakoviny jazyka. „Po operaci štítné žlázy mě trápilo škrábání na jazyku. V zrcadle se na mě šklebil dost velký opar. Bohužel to však byl karcinom.“

Čekala ji další operace, při které jí lékaři vzali uzliny na krku. Když se probrala z narkózy, čekal ji při pohledu do zrcadla šok.

„Vypadala jsem, jako kdyby mě napadl medvěd a následně mě v kanceláři sešili pomocí sešívačky,“ vzpomíná Nikola, kterou čekala radioterapie.

Rakovina prsu se vrátila

A když už měla pocit, že má za sebou toto temné, dlouhotrvající období plné zdravotních komplikací, následovala další diagnóza – recidiva rakoviny prsu.

Znovu podstoupila operaci a čekala ji protonová léčba. Když už si myslela, že hůře snad být nemůže, přišla další rána. Její tatínek, který měl sám rakovinu v terminálním stádiu, spáchal sebevraždu.

Světýlkem naděje na konci tunelu se pro Nikolu stalo vyřizování bratrovy pozůstalosti, kterou se jí nakonec podařilo získat.

A splnila mu jeho poslední přání. Uspořádala veřejnou aukci jeho celoživotní sbírky vinylových desek. „Aukce byla velmi napínavá až do poslední chvíle. Nakonec se sbírka povedla vydražit za téměř 1,5 milionu korun! A to symbolicky v den čtvrtého výročí Michalova odchodu…“

Zlatý banán ve zkratce:
- Aliance žen s rakovinou prsu je jednou z deseti neziskovek, které se probojovaly do finále.
- Zlatý banán oceňuje příběhy, které ukazují, kde konkrétně pomáhají peníze od dárců.
- Ocenění uděluje odborná porota.
- Vítěze oznámí organizátor – Asociace veřejně prospěšných organizací ČR – už 11. listopadu 2022.