Vedení Prahy od posledního zesilování epidemie opakovaně vyzývá státní orgány k obnovení testů ve školách a úpravě karanténních opatření. Obě změny by měly přispět k udržení prezenční výuky i přes nepříznivý vývoj epidemické situace. Radní pro školství Vít Šimral (Piráti) bude na pondělním jednání se zástupci krajů a ministerstev propagovat model „test to stay“, který byl už úspěšně vyzkoušený ve Spojeném království. Spočívá v tom, že do karantény jde vždy jen pozitivně testované dítě a všichni ostatní z kolektivu ve škole zůstávají, jen se pak po nějaký čas testují každý den. Novinku by Praha chtěla zahájit, potřebuje k tomu ale souhlas ministerstva zdravotnictví.

Podle současných pravidel posílá pražská hygienická stanice do domácí karantény kvůli rizikovým kontaktům v průměru patnáct dětí na jedno skutečně pozitivní. „To je de facto polovina třídy. Měli bychom se snažit to číslo snížit. Zároveň vyhodnocujeme pilotní projekt testování z odpadních vod, který proběhl ve školách v Lysolajích a na Praze 9. Ukazuje se, že v nějaké míře jsme schopni z toho pozitivitu zjistit. Je to ale nový přístup, takže zatím nemůže být zvolen plošně. Navíc na to ani nemáme kapacity,“ upozornil Šimral, podle kterého jsou dosavadní rozbory VŠCHT slibné.

V Kutné Hoře se uskutečnil pietní akt ke 103. výročí vzniku samostatného Československa.
Kutnohořané si připomněli vznik Československa

Řada pražských radnic i škol chce a bude testovat už první listopadový den. S jasnou motivací zamezit uzavírání dalších tříd, případně celých škol. „Předpokládám, že k tomu přistoupí přibližně třetina škol. Je to ale jen odhad vzhledem k uplynulým prázdninám, které někde trvaly celý týden. Vůli k testování zatím jasně deklarovalo 18 městských částí. Ne všude se do toho 'hrnou', protože jde o akci vyžadující komunikaci s rodiči a zajištění financí, které stát zatím neposkytl,“ zdůraznil radní, který nerozumí tomu, proč vláda doposud nedala pokyn k rozvozu antigenních testů ze skladu státních hmotných rezerv do škol.

„Hledáme proto vlastní cesty, jak zajistit proplácení testů skrze pojišťovny, aby rodiče, kvůli vlažnému přístupu vlády, nemuseli sahat hluboko do kapsy,” dodal Šimral, který osobně vnímá aktivitu na straně Ministerstva zdravotnictví, hlavní hygieničky a premiéra za nedostatečnou, zatímco komunikace Prahy s ministrem školství Robertem Plagou je prý velmi dobrá a pohled na věc víceméně shodný.

Z výlovu Vavřineckého rybníku 28. října 2021.
PODÍVEJTE SE: Výlov Vavřiňáku letos doprovázel i prodej rybích specialit

Všech patnáct základních škol zřizovaných Prahou 6 využilo nabídku radnice, která uvolnila z rozpočtové rezervy přes půldruhého milionu korun na proplacení testů bezprostředně po návratu dětí z podzimních prázdnin. Jedna škola využije antigenní testy, zbytek PCR testy s metodou takzvaného poolování. „Nedovedeme si představit, že by stát školy opět uzavřel. Vláda nám zatím nesdělila konkrétní plán řešení, na zhoršující se epidemickou situaci je však nutné velice rychle a účinně reagovat. Proto znovu přicházíme s vlastní iniciativou. Pomocí testování chceme zajistit, aby se nákaza na školách dále nešířila,“ prohlásila Marie Kubíková (ODS), radní Prahy 6 pro školství.

Praha 6 aktuálně eviduje padesát covid pozitivních žáků z dvanácti škol. V karanténě je nyní v městské části 635 žáků a 29 tříd. Před týdnem tam nesmělo kvůli rizikovým kontaktům do školy 582 žáků a před třemi týdny pouze 123.