Protože se s ochlazením rekreační oblasti vyklidňují, podobných případů nyní může přibývat, varovala ve středu Monika Schindlová z příbramské policie. Zloději, kteří menší návštěvnosti chat i chalup s oblibou zneužívají, se podle jejích slov zaměřují zvláště na odlehlé a špatně zabezpečené objekty. „Jejich pozornost upoutají i chaty, ke kterým se dá dobře zajet autem, aby se s lupem tolik nenadřeli,“ poznamenala Schindlová. 

Upozornila, že i když se policisté vydávají na namátkové kontroly rekreačních oblastí (a na výjezdech k podobným obhlídkám svého majetku se někde domlouvají také sousedé), uhlídat vše není šance. Je tedy na majitelích, aby přispěli k zabezpečení svého majetku. S tím souvisí třeba pořízení bezpečnostních zámků, odolných dveří, mříží, uzamykatelných okenic, ochranných fólií na skla i různých forem elektronického zabezpečení. Důležitý je ale i úklid: zlodějům usnadní jejich rejdy lehce dostupný žebřík, krumpáč zapomenutý venku či pohozená tyč, kterou lze použít jako páčidlo. Pozor také na klíče schované v „důmyslných“ skrýších! Jejich volba nenechavce většinou nepřekvapí…

Ilustrační foto.
Při silniční kontrole neuspěl každý patnáctý šofér

Ze zazimovaných rekreačních objektů se také vyplácí odvézt vše, co je možné. Nejen všechny cennější věci, elektroniku, jízdní kola a nářadí, ale i zásoby jídla a pití. Někteří majitelé ovšem naopak nechávají na stole připravenou nějakou tu konzervu – a třeba i něco na zahřátí. „Pozornost“ sloužící k uklidnění případného nezvaného návštěvníka, aby v případě, že už vnikne dovnitř, nepokračoval v ničení věcí – a něco nerozmlátil jen tak ze vzteku.

To, že pachatelé vloupání nepohrdnou opravdu ničím, potvrzují další slova Schindlové. Ta připomněla čerstvé obvinění 42letého muže, kterého kriminalisté podezřívají z vloupání do čtyř chat v obci Solenice spáchaných během léta. Od konce června do začátku září se z nich postupně ztratily televizor, rádia, dalekohledy, svítilny, hodiny, nářadí a trvanlivé potraviny, ale také čisticí prostředky – a dokonce i odpadkový koš či rajčata z fóliovníku.

„Dotyčný se činům se doznal a uvedl, že se nacházel ve finanční tísni,“ poznamenala Schindlová, podle jejíchž slov se celková výše škody vyšplhala na 14 tisíc korun. Muži, který v minulosti už byl za obdobné skutky odsouzen, nyní hrozí pobyt za mřížemi v délce od šesti měsíců do tří let. 

Ilustrační foto.
Středočeští politici se přou: jak podpořit oslavy motorkářů v Praze?