Oba bude v neděli připomínat skanzen v Kouřimi na Kolínsku. Právě na 20. květen letniční svátek, známý také jako Boží hod svatodušní, Seslání Ducha svatého nebo prostě svatodušní svátky, letos připadá. Muzeum lidových staveb, které je součástí krajské příspěvkové organizace Regionální muzeum v Kolíně, nabídne od 10 do 17 hodin program, při němž lidové zvyky nemohou chybět. Stejně jako tance pod májí.

Návštěvníci se také mohou dozvědět spoustu zajímavostí o lidových krojích. Nejen o jejich součástech, používaných materiálech a střizích, ale i o tom, jaká věda oblékání bývalo. Nepřekvapí, že na pole se chodilo v jiném úboru než dejme tomu na pouť – jinak se ustrojit však bylo třeba i k cestě do kostela nebo na tancovačku.

Ilustrační foto.
Vzhlížení k nebesům oživí i ušáci

Dětem pak malí členové Ladova národopisného souboru z Hrusic předvedou tradiční hry, které se dočista obejdou bez blikajících displejů. Zájemci si také mohou zkusit vyrobit holubičku z vejdumků (přičemž pro leckoho bude asi novinkou, že takto se nazývají skořápky vyfouknutých vajec – a vlastně i to, proč jsou se svatodušními svátky spjaty právě holubičky). Leckomu pak rozšíří obzory vědomostní i chuťové představení takových pochoutek, jakými jsou kocmatice (obalované a osmažené květy černého bezu) či tradiční sladkosti zvané boží milosti.

Letnice, které původně trvaly sedm dní, po které se uplatňoval zákaz práce na poli (ovšem bývaly spojovány třeba také s omezením stěhování), se slaví sedm týdnů po Velikonocích. Dříve je rovněž provázely například královské slavnosti, vodění, honění či stínání krále, koupací obřady, práskání biči proti čarodějnicím – a třeba i pověrečné praktiky, od nichž se očekávalo zajištění dobré úrody: od obchůzek polí po válení v osení. Napřesrok tento svátek připadne až na 9. červen.

Už 52. ročník Pochodu Praha - Prčice přitáhl do přírody a zdravého pohybu tisíce lidí. Takhle to vypadalo v sobotu 20. května dopoledne v Týnci nad Sázavou.
Cestu do Prčice i zpět usnadní mimořádné vlaky