Ve středních Čechách je toto varování aktuální v noci na pátek 28. února – od čtvrteční do 19. hodiny do páté ranní – a to na Hořovicku, Příbramsku a Rakovnicku.

Následky noční vichřice ve Středočeském kraji.
Julie přifoukla středočeským hasičům stovky zásahů

I když jde o výstrahu pouze na úrovni nízkého stupně nebezpečí, na nejmírnější neboli žluté úrovni, z informací meteorologů plyne, že pořádná koulovačka, která by se mohla někde strhnout, zdaleka není jediným rizikem. Očekávat lze komplikace v dopravě i se zásobováním. Hodně opatrní by měli být řidiči, pro něž je zimní výbava samozřejmostí, i chodci. Mokrý sníh navíc může poškozovat stromy i dráty elektrického vedení, takže by mohly nastat i energetické výpadky.

Může také foukat silnější vítr, byť pro Středočeský kraj výstrahu před nebezpečími a škodami s ním souvisejícími meteorologové nevydali. Ta se vztahuje na jiném regiony – z těch nejbližších jsou to Jihočeský kraj a Vysočina. Podle aktuální předpovědi se tam severozápadní vítr s nárazy nad 65 kilometrů za hodinu očekává v noci na pátek i po ránu: konkrétně od čtvrteční 22. hodiny do desáté dopolední. Větrné počasí tou dobou mohou zažívat i Středočeši.

Vojenský pilot Aleš Seidl.
Den v oblacích: Jaké to je být pilotem podzvukového letounu?