Dostal jméno Heliodor Sýkora. Narodil se v 1:23 hodin 2019. Po narození vážil 3760 gramů a 49 centimetrů. Šťastní rodiče jsou Lucie a Jan Sýkorovi z Rokycan.

Podle maminky dostal chlapeček jméno po slavném československém vojákovi a legionáři, významném představiteli zahraničního československého protinacistického odboje, generálu Heliodoru Píkovi, který se po únorovém převratu stal obětí komunistického režimu.

"Jméno Heliodor se v Čechách navíc vůbec nevyskytuje. Manžel proto přišel s tímto návrhem, protože ho osud našeho národního hrdiny zaujal. Takže syn dostal právě toto jméno. V současné době žije v naší zemi pouze jediný Heliodor Jan a teď k němu přibyl i náš syn," řekla osmadvacetiletá maminka Lucie. Chlapeček je jejich prvním miminkem a byl plánovaný.

Rodina žije sice trvale v Rokycanech, ale tam před několika lety porodnici zavřeli, takže nejblíže bylo 15 minut autem do Hořovic. "Syn se měl narodit už před Vánoci, ale rozhodl se právě na Nový rok. Jsme sice Západočeši, ale Heliodor se tímto stal prvním Středočechem. Jeho pradědeček slaví narozeniny pro změnu 29. prosince," dodal tatínek Jan Sýkora.

Krásné, ač nevšední jméno Heliodor se vyskytuje dokonce i v přírodě, kdy je takto pojmenovaná odrůda jablka nebo drahokam - beryl, žlutý kámen, který se nachází v přírodě v různých tónech od žlutozelené až po oranžovou.

Podle informací Deníku je hošík vůbec prvním Středočechem. Za sebou nechal miminka z Nymburka, Mladé Boleslavi, Kolína i Kladna, která se narodila až po něm.

Ježek v kleci. Doslova. I jemu hasiči pomohli..
Kuriózní i hrůzyplné zásahy hasičů: řešili ježka v kleci i penis v perlátoru

Porodníci v kraji měli v prvních hodinách roku spoustu práce. Ani ne půlhodiny po Heliodorovi se už narodil Jakub. Na svět přišel v Čáslavi v 1.47, měřil 50 centimetr a vážil 3,4 kilogramu.

JAKUB MIKULA se narodil 1. ledna 2019 v 1.47. Měřil 50 centimetrů, vážil 3400 gramů. S rodiči Ditou a Michalem bude žít v Čáslavi.Zdroj: Deník / Jakub Šťástka

JAKUB MIKULA se narodil 1. ledna 2019 v 1.47. Měřil 50 centimetrů, vážil 3400 gramů. S rodiči Ditou a Michalem bude žít v Čáslavi.

Ve 3.18 se pak poprvé na svět podíval Patrik. Narodil se v Nymburce. O necelou čtvrt hodinu později se narodila dívenka, která na svět přišla minutu před půl čtvrtou v Mladé Boleslavi. V 6.48 hodin pak příbramská porodnice zažila remízu. V jednu chvíli zde porodní asistentky a personál porodnice přivítali Tadeáše a Vanessu. V 6.53 hodin přišla v Kladně na svět Terezka, V Kolíně se pak v 7.39 hodin poprvé rozkřičel Ondřej. Matiase jako prvního uvítali v Rakovníku.

Ilustrační foto
S novým rokem se do Česka přižene silný vítr. Na horách může jít o vichřici