První spadlý strom v kraji likvidovali hasiči ze stanice v Jílovém po půl páté ráno na silnici u obce Sulice, připomněl Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. A pak už přicházel jeden zásah za druhým, třetím i dvoustým padesátým; hasiči se nezastavili až do noci. Přicházelo to nicméně ve vlnách, jak rychlost větru během dne kolísala. Největší frmol nastal před polednem, kdy za jedinou hodinu přijalo operační středisko středočeských hasičů 42 hlášení: tolik jako je jindy za 24 hodin, pokud mají hasiči perný den. Běžně totiž za celý den řeší 30 – 40 událostí.

Tentokrát během 18 hodin zaznamenali 266 výjezdů, které přímo souvisely s počasím, uzavřel Gabriel celkovou bilanci. „Nejvíce událostí, celkem 46, vzniklo v okrese Praha-východ; následovaly okresy Benešov, Příbram a Kolín s necelými 30 událostmi. Středočeští hasiči vyjížděli v několika případech také mimo kraj. K uvedeným zásahům vyjíždělo celkem 357 hasičských vozidel,“ připomněl úctyhodná čísla.

Dva stromy spadly na molo u parkoviště pod Eliškou v Nymburce.
Vichr srazil dva stromy na molo, přívoz přerušen

Nejčastějším zásahem byla likvidace spadlých stromů, jež podle očekávání působily vážné komplikace zejména v dopravě: padaly nejen na silnice, ale i na železniční tratě. Vichr ale na komunikacích škodil i jinak, připomněl Gabriel. „Například na silnici I/38 poblíž Bratronic na Mladoboleslavsku převrátil nárazový vítr nákladní automobil; soupravu převážející polystyren. Podobná nehoda se stala u obce Pacov na Říčansku. V Hudlicích na Berounsku spadl strom přímo na auto. U Nižboru na Berounsku najel vlak do stromu spadlého na trať. U obce Postupice na Benešovsku spadl strom na elektrické vedení tak, že zasahoval do průjezdného profilu železnice,“ vypíchl mluvčí některé případy. „Popadané stromy způsobily velké komplikace také v energetice, kdy na více než deseti místech v kraji poškodily nebo přerušily elektrické vedení,“ konstatoval.

Rozhodně nebyly ojedinělé také případy, kdy poryvy větru poničily plechy na střechách. Na takových místech zasahovali hasiči s použitím výškové techniky, případně byli povoláni hasiči s výcvikem pro práce ve výškách a nad volnou hloubkou – tedy s lezeckou specializací. „V Mníšku pod Brdy spadl vzrostlý strom na chatu, kterou velmi poškodil. Žena, která byla uvnitř, zraněna nebyla. I všechny ostatní události způsobené počasím se obešly bez zranění,“ konstatoval Gabriel.

Kvůli větrné bouři Mortimer vyjely jednotky HZS Mělník a SDH Všetaty k padlému stromu na vozovku mezi obcemi Byšice a Přívory. Hasiči strom rozřezali motorovou pilou.
Vichr přiměl hasiče bezmála ke třem stovkám výjezdů
Ilustrační foto
Pomoc u dopravní nehody je vypětím i pro zdravotnici