„Průhlednost na sledovaných lokalitách dosahovala až 3 m – a pozitivní vizuální hodnocení bylo potvrzeno i při dodání laboratorních rozborů, podle kterých se pak zpracovává konečné hodnocení kvality vody,“ konstatoval. A výsledky shrnul do několika slov, jež milovníky koupání pod širým nebem mohou jen potěšit: „Voda na většině sledovaných koupališť a koupacích oblastí ve volné přírodě má výbornou kvalitu.“ Připomněl, že přestože se začátkem června počasí výrazně změnilo – jak mávnutím kouzelného proutku, konstatoval – příchod výrazně teplých a slunečných dní kvalitu vody nepoznamenal. Byť se sinice někde již objevily, jejich množství je zanedbatelné a kvalitu vody neovlivňuje.

Ilustrační foto.
Lidé nechybí jen v průmyslu. Nejsou ani jazykoví lektoři

Jestliže se kvalita vody hodnotí pěti stupni (podobně jako známky ve škole), lze říci, že zatím je většinou „na jedničku“. Stupněm 1 – voda vhodná ke koupání – jsou aktuálně hodnoceny i hlavní rekreačních oblasti ve středních Čechách: přehradní nádrže Orlík a Slapy. „Ba i taková lokalita, jakou je Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku, kde rozvoj sinic je typický již v počátcích sezony, má vodu výbornou,“ upozornil Mandík.

Dvojky za sníženou průhlednost, danou zvýšeným obsahem chlorofylu, dostaly jezero Ostrá na Nymbursku, na Praze-východ Proboštská jezera a přírodní koupaliště Vyžlovka i Pilský rybník u rekreačního střediska Monínec na Sedlecko-Prčicku. Jde však pouze o kosmetickou záležitost. Koupat se tam lze bez jakýchkoli omezení – voda totiž nepředstavuje žádné zdravotní riziko.

Provozovatelé některých malých koupališť převážně místního významu – nacházejí se hlavně na Mladoboleslavsku a Příbramsku – zatím ještě sezonu nezahájili. Vzhledem k vývoji počasí se nicméně dá očekávat, že se to změní během několika dnů.

Ilustrační foto
Mezi pacienty s nejnákladnější léčbou je i dvouletá Středočeška
David Rath
Soud odmítl Rathovu stížnost ohledně odposlechů