Debatu nad tímto pro mnohé znepokojivým stavem, kdy obecně závaznou vyhlášku schválili zastupitelé koncem roku 2011 a platí od roku 2012, a přesto jsou ještě ve městě podniky s nejrůznějšími formami hazardu, rozpoutal na posledním zasedání rakovnických zastupitelů bývalý starosta města Zdeněk Nejdl (ODS).

„Je to už rok a půl, co na území města neměl být žádný hazard. Myslím si, že také v Rakovníku postupně narůstá problém s kvízomaty, několik heren s nimi tu je. Dozvěděl jsem se, když jsem hledal, jak se věc řeší, že byl kvůli tomu zřízen speciální útvar policie s názvem „Výhra". Ten situaci řeší a někteří provozovatelé již dostali pokuty," řekl na jednání zastupitelů Zdeněk Nejdl a zároveň vyzval vedení města, aby v této problematice činilo kroky.

„Pokud byla politická vůle, kdy zastupitelé schválili vyhlášku, podle které od roku 2015 neměl být na území města žádný výherní automat, tak se snažme v maximální míře dělat takové kroky, aby zde vyhláška platila, nebo podávejme trestná oznámení, k čemuž nás už v roce 2014 nabádalo ministerstvo vnitra," nechal se slyšet Zdeněk Nejdl.

Jenže. Podle vyjádření starosty města Pavla Jenšovského (ČSSD) radnice o problému s kvízomaty ví a činí patřičné kroky. „Máme nyní zjištěno, kolik jich ve městě je a v jakých provozovnách jsou. Policii jsme také předali podnět. Předpokládáme, že se tím bude dále zabývat," reagoval na slova Zdeňka Nejdla Pavel Jenšovský.

Zákon o hazardu

V budoucnu by se mohla situace v Rakovníku změnit, a to jakmile začne platit zákon o hazardu. Již jsou totiž signály, že by se zákazová vyhláška mohla po letech změnit na regulační. Při nástupu na radnici to sdělil místostarosta města Miroslav Samaš (ANO). Vedení radnice se tehdy nechalo slyšet, že zákazovou vyhlášku vedení města měnit nebude, dokud nevejde v platnost zmíněný zákon, který přesně určí podmínky provozu heren a kasin.

A možná se budou novou vyhláškou zabývat rakovničtí zastupitelé v následujícím roce. Nová úprava zákona, která nahrazuje loterijní zákon z roku 1990, má totiž vejít v platnost už prvním dnem příštího roku. A mezi zastupiteli by podle zjištění Deníku mohla mít nová regulační vyhláška hazardu podporu oproti rokům minulým.

„Můj názor na základě informací z vývoje ve městech v České republice byl a je hazard přísně regulovat bezpečnostními prvky a ochranou mladistvých a omezit celkový počet heren ve městě i jejich výskyt v centru, ale zároveň zachovat alespoň část finančních prostředků do městského rozpočtu na volnočasové aktivity dětí a mládeže a také sociální oblast,"  nechal se slyšet již dříve Miroslav Koloc (Město pro vás).

„Byla přijata vyhláška města o zákazu hazardu, ačkoliv je jasné, že to, co se zakáže, ještě ze světa nezmizí. Už jednou jsem řekl, že ďáblovi je lepší nasadit ohlávku a zapřáhnout ho do pluhu, než s ním bojovat. Hazard takovým společenským ďáblem je," dodal.

Obecně závazná vyhláška v RakovníkuObecně závaznou vyhlášku, která zakazuje herny s výherními hracími automaty na území města Rakovník, přijali rakovničtí zastupitelé v listopadu v roce 2011 a začala platit od roku 2012. Původně chtěli rakovničtí zastupitelé provoz heren regulovat a hlavně je dostat z blízkosti škol a historického centra. Nakonec se ale rozhodli, že tolerovat hazard nebudou vůbec.

Koncem roku 2012 otázku hazardu řešili rakovničtí zastupitelé znovu, a to kvůli změně nového loterijního zákona. Řada měst tak začala zákazové vyhlášky měnit na regulační. I v roce 2013 zastupitelé možnost změny vyhlášky několikrát projednali. Výsledek je však stejný v roce 2015 mělo být město bez heren.

Čtěte také: Bojovníci proti hazardu v Kladně už sbírají podpisy na petici