Zatímco předchozí vedení radnice svěřilo provoz jídelny soukromé společnosti Scolarest, současná koalice se rozhodla ukončit s firmou smlouvu a zřídila příspěvkovou organizaci města. I přesto z řad opozice zaznívaly kritické ohlasy.

K radikálnímu kroku se vedení radnice rozhodlo i kvůli vaření jídel z dovážených polotovarů a také kvůli stížnostem na kvalitu jídel. Změna se radnici povedla. Od převzetí jídelny příspěvkovou organizací počet strávníků roste.

„V průměru, je to ale nutné brát jako zkreslený výsledek, protože v roce 2015 se příspěvková organizace Školní jídelna teprve rozbíhala, se vydá o zhruba sto obědů denně více. V dalším roce to bude zřejmě ještě více, jelikož nyní je to v průměru 870 880 skutečně vydaných obědů denně, za Scolarestu to bylo 600 612 obědů," řekl starosta Pavel Jenšovský (ČSSD).

To není jediná příjemná bilance. Příspěvkové organizaci se daří vydávat více obědů i s nižším počtem zaměstnanců. Nyní jich zde pracuje deset.

Koncesní smlouva

Někteří opoziční zastupitelé už dříve krok radnice kritizovali kvůli vyššímu dotování provozu jídelny. Opoziční zastupitel a bývalý starosta města Zdeněk Nejdl (ODS) několikrát vysvětloval, proč radnice pod jeho taktovkou preferovala provoz jídelny na základě koncesní smlouvy. 

Město tehdy dotovalo provoz jídelny zhruba jedním milionem korun, díky koncesní smlouvě se však situace otočila.

„To je protiklad toho, že dříve jsme škole za to, že provozovala školní kuchyň, přispívali téměř jedním milionem korun na to, aby vůbec jídelna fungovala. Nyní je to obráceně," informoval tehdy novináře Zdeněk Nejdl a ještě vysvětlil: „Za koncesi nám platí firma osm set čtyřicet pět tisíc korun, dále pak šest korun z každého jídla, které je určeno pro mimoškolní strávníky."

Měsíčně tak město Rakovník ještě získávalo mimo koncesní smlouvu necelých třicet dva tisíc korun.

S takovými počty ale vedení radnice nesouhlasí. Podle něj nelze porovnávat provoz soukromé firmy a školského zařízení. „Logicky to budou vždy nesrovnatelná čísla. Město musí zařízení poskytnout peníze ve formě příspěvku zřizovatele. Tím se pokrývají hlavně náklady na energie," doplnil starosta města.

Čtěte také: Strávníci nejsou spokojeni s chováním personálu. Starosta to chce změnit