Podle něho každý majitel respektive provozovatel kotle na pevná paliva je povinen nechat si odborně proškoleným technikem zkontrolovat co dva roky technický stav kotle, přičemž první revizi musí stihnout do 31. prosince 2016. Zároveň o tom musí mít doklad.

„Ten po něm totiž mohou napřesrok chtít obecní úředníci, kteří díky němu zjistí, zda je kotel v pořádku a je provozován v souladu se zákonem a s pokyny jeho výrobce. Pokud jej majitel nepředloží, hrozí mu pokuta až dvacet tisíc korun," řekl provozní technik ze Slaného Roman Koukolíček.

Zájem o revizi kotlů značně stoupl

Lidé ale o této povinnosti příliš nevědí. Přitom se to týká všech, kteří mají ať už nové nebo starší kotle na tuhá paliva o příkonu od desíti do tří set kilowatt. Revize by tak lidé neměli nechávat na poslední chvíli, mohlo by se jim totiž snadno stát, že technika do konce roku už neseženou.

„V těchto dnech musím uznat, že zájem o revizi kotlů značně stoupl. Lidé volají a zajímají se o to. Vzhledem k tomu, že dělám pouze revize kotlů značky Benekov, kterých v České republice není mnoho, nedalo by se říci, že nestíhám. I tak ale do konce tohoto roku zkontroluji na Kladensku okolo padesáti kotlů. Denně jich jsem schopen zvládnout až pět, přičemž cena revize činí tisíc korun bez daně," uvedl Roman Koukolíček.

Od sedmi set do dvou tisíc korun

Cena revize však není jednotná. Pohybuje se zhruba od sedmi set do dvou tisíc korun. Ovlivnit ji může například to, jak daleko musí technik k zákazníkovi dojet nebo kolik lidí v dané lokalitě během dne obslouží.

To potvrdil i Zdeněk Procházka z Kladna, který jako vyškolený technik nejezdí provádět revize pouze na Kladensko, ale dokonce i mimo Středočeský kraj. „Práce mám v těchto dnech až nad hlavu. Denně zvládnu provést tak dvě revize. Její cena se pohybuje od šesti set korun výš," konstatoval Zdeněk Procházka.

Čtěte také: Majitelé domků pozor, do konce roku je nutné mít revizi kotlů