Vzhledem k podpoře komunistů pak přibývá ještě větší důraz na prosazování významných dopravních staveb (jakými jsou Všejanská spojka či dálnice D3) a důraz na posílení dopravy na železnici. To ovšem hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) pro Deník označila i za své vlastní priority.

I takovou podobu mají konkrétní dopady v úterý oznámených dohod o změnách ve složení koalice vládnoucí středním Čechám. Hnutí ANO v pondělí vypovědělo smlouvu dosavadním partnerům ze STAN, ODS a Nezávislých Středočechů (kteří se před rokem kvůli vstupu do právě končící koaliční vlády odštěpili od TOP 09). Nově se na spolupráci dohodlo ANO s ČSSD, která v 11členné radě kraje dostane pět mandátů, a podporu tohoto tandemu přislíbila KSČM.

Zdeněk Štefek z KSČM doplnil, je jeho strana původně reakci na koaliční krizi navrhovala vstup do krajské rady, což ale nenašlo podporu – došlo však ke shodě na programových prioritách. K těm podle Štefkových slov rovněž patří zavedení žákovského jízdného – a mimo to ještě zabránění privatizace ve zdravotnictví, garance sociální péče i rozsahu dopravní obslužnosti, zaměření fondu kraje na potřeby obcí, podpora kulturních akcí i cestovního ruchu a zavedení programu energetických úspor pro příspěvkové organizace kraje.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Středočeská koalice padla, hnutí ANO poslalo partnerům písemné sbohem

Velmi intenzivní jednání vedli středočeští politici od neděle, konečné dohody padly v pondělí večer. Hejtmanka zdůraznila, že v tom, co se v jednáních o středočeské koalici odehrálo, nesehrál žádnou roli předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Konečné dohody, které zastupitel Zdeněk Hraba (STAN) označil jako „Velkou říjnovou socialistickou revoluci ve Středočeském kraji, se zřejmě zrodily dosti narychlo. „Programové prohlášení rady v novém složení budce předloženo na příštím zasedání zastupitelstva,“ odpověděla Jermanová na dotaz někdejšího spolupracovníka Věslava Michalika ze STAN s odkazem na jednání 5. prosince. Aktuálně hejtmanka konstatovala: „Je nová dohoda tří subjektů zastoupených v zastupitelstvu.“ 

S nelibostí se ozvali i další zastupitelé, kteří se nově ocitají v opozici. Vít Rakušan (STAN) se například ohradil proti návrhu, podle nehož by na jeho hnutí jakožto nejsilnější koaliční subjekt nezbylo místo předsedy kontrolního výboru krajského zastupitelstva. „To tu nebylo ani za Davida Ratha,“ ohradil se. V tom ho podpořil i Daniel Marek (Nezávislí Středočeši). Naopak Jiřina Fialová (KSČM) upozornila, že ani v minulosti vždy nebyl předsedou kontrolního výboru zástupce nejsilnější opoziční strany. 

Servítky si pak nebral Martin Kupka, který se obrátil k sociálním demokratům: „Jde vám o koryta a pravděpodobně také o to zakrýt, co se dělo v krajských nemocnicích před krajskými volbami.“ Odkazoval tak na minulé volební období, kdy kraj vedli sociální demokraté s komunisty. Kupka mimo jiné upozornil, že za současné éry bylo nutné zachraňovat kladenskou nemocnici před insolvencí. Podle Kupkových slov šlo o jasný důsledek minulosti. Miloš Petera (ČSSD) naopak namítl, že dříve vládli osm let občanští demokraté – a podle jeho slov právě to byla doba, kdy se zrodily nynější problémy.

Hejtmanka přímo střelila do řad bývalých partnerů posílaných do opozice slovy o „lidech, kteří odcházejí od svých korýtek – a velmi těžce to nesou“. Slova o „korýtkářích“ rázně odmítl Rakušan. Zdůraznil, že lidé odcházející z rady se určitě uživí jinde – a možná i lépe než v rámci krajských struktur.

Nová koalice vládne od úterka Středočeskému kraji. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Dohodlo se na spolupráci s ČSSD a podporuje je i KSČM. Na snímku tisková konference hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).
Středočeskému kraji nově vládne ANO s ČSSD a podporou KSČM

V koalici se utkali především zástupci ANO a STAN

V jednání o novém partnerství přerostlo napětí v dosavadní středočeské koalici složené z ANO, STAN, ODS a Nezávislých Středočechů. Nejviditelnější byly rozpory mezi ANO a STAN, které vyvřely na povrch v rámci handrkování kolem výběru firmy, která provede audit interních procesů v Krajské správě a údržbě silnic Středočeského kraje. Tam se podle slov předsedy finančního výboru středočeského zastupitelstva Michaela Pánka (ODS) objevilo podezření či domněnky, že v hospodaření mohou vznikat škody ve výši 200 milionů korun ročně. Středočeská správa silnic podle Pánkových sov vůbec není pod kontrolou zastupitelstva.

Následoval požadavek ANO na odchod dvou radních za STAN Věslava Michalika a Martina Macháčka, k jejichž práci má hnutí výhrady. Naopak nejen oni samotní, ale i další kolegové ze STAN trvají na tom, že pracovali dobře; skutečným důvodem ke změnám je podle nich úsilí omezit snahy Starostů o transparentnost. Žalostné neplnění plánu investic pak má souviset hlavně s nedodáváním podkladů z jednotlivých odborů. Macháček to zdůraznil, když trval na tom, že spisy čekající na podpis on u sebe nezdržoval – a vracel jen ty, v nichž našel chyby (což se bohužel stávalo často).

„Zbavujete se dvou nejkvalitnějších členů,“ řekl zastupitelům na adresu Macháčka a Michalika odvolávaný radní pro životní prostředí Ivo Šanc (STAN). Jedním dechem přiznal, že on sám jako radní dokázal pracovat jen se zlomkem nasazení, jaké předváděli kritizovaní kolegové. Naopak ANO odmítá argument, že by zpožďování agendy mohlo souviset s velkou Macháčkovou pečlivostí a hovoří o špatných manažerských schopnostech práci zorganizovat a v případě nefunkčního modelu změnit pravidla.

Macháček na jednání zastupitelů opětovně odmítl slova hejtmanky Jermanové pronesená na tiskové konferenci o tom, že vstupuje do otevřených výběrových řízení a s firmami během zadávacího řízení komunikuje „napřímo“. Označil to za lživé nařčení s tím, že to, co je mu vytýkáno, nikdy nedělal. Hejtmanku vyzval k předložení důkazů nebo omluvě. „Nestalo se ani jedno, ani druhé,“ prohlásil.

Hejtmanka reagovala dotazem, jaký větší důkaz by očekával vedle vlastního přiznání proneseného v přímém přenosu na zářijovém jednání zastupitelů. Navíc mu vytkla, že na posledním dohodovacím řízení koalice informoval o otevřeném výběrovém řízení. K tomu přikývla Jaroslava Němcová (ANO) s připomenutím své kvalifikace interního auditora. Jasně uvedla, že z hlediska své odbornosti musela na místě odmítnout tyto informace poslouchat, jestliže není členem komise s podepsanou mlčenlivostí. Debata krajských politiků tedy zacházela až do detailů. Podobné to bylo třeba v rámci diskuse kolem údajně nevýhodného úvěru kraje se sedmiprocentním úrokem.

Velké oživení v sále pak přineslo prohlášení Michaely Vojtové (Nezávislí Středočeši), že by chtěla pokračovat v práci v rámci pro kraj v rámci koalice – a tedy zvažuje svůj vstup do klubu ANO. 

Navrhované složení rady Středočeského kraje v nové podobě
Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) – hejtmanka: regionální rozvoj, sport, cestovní ruch (zatím chce vykonávat funkci s poslaneckým mandátem; pokud by se to nedařilo, ohlásila, že by se vzdala Poslanecké sněmovny, protože působení na kraji je pro ni prioritou)
Gabriel Kovács (ANO) – uvolněný náměstek hejtmanky: finance
Jaroslava Němcová (ANO) – uvolněná radní: zdravotnictví
František Petrtýl (ANO) – uvolněný radní: doprava
Tomáš Beneš (ANO) – uvolněný radní: majetek
Robert Bezděk (ANO) – neuvolněný radní: bezpečnost, ICT
Miloš Petera (ČSSD) – uvolněný náměstek hejtmanky a její statutární zástupce: životní prostředí, zemědělství
Josef Řihák (ČSSD) – uvolněný radní: investice, veřejné zakázky
Zdeněk Seidl (ČSSD) – uvolněný radní: školství
Karel Horčička (ČSSD) – uvolněný radní: kultura
Aneta Heřmanová (ČSSD) – uvolněná radní: sociální věci

Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.
Hejtmanka lákala pozornost ke středním Čechám. Ve Washingtonu