Nechybělo však mnoho a bylo všechno jinak. Jen velkým štěstím neskončil nedělní požár rodinného domu ve vesnici u Unhoště tragédií. Přesto, štěně, které dostal majitel domu k svátku, nepřežilo. Dospělá dcera se dvěma syny skončili v nemocnici po nadýchání zplodinami. Máma s jedním synem už jsou doma. Druhé dítě zůstává v péči lékařů s podezřením na zápal plic.

A co se vlastně v neděli nad ránem stalo? „To kdybychom věděli. Doteď není jasné, jestli začalo hořet od adventního věnce v chodbě a nebo byla vadná elektroinstalace. Vše nám povědí až vyšetřovatelé. Byli jsme s manželkou v sousedství na oslavě, když za námi přiběhl dospělý syn, že dům je v plamenech. Přijel k nám na víkend s tříletou dcerou. Spali dole. Naše dospělá dcera se dvěma malými syny v patře, kde všichni tři trvale žijí,“ líčil dramatické okamžiky majitel domu, dědeček dětí, Bohumil Pavlis.

Díky tomu, že jeho syna v přízemí probudilo praskání ohně, rozběhl se do chodby. Tam hořelo. Přestože plameny už olizovaly schodiště, vyběhl po něm za sestrou a synovci do podkroví, aby je probudil. Zpátky už nemohl. Plameny schody odřízly. Muž proto vylezl vikýřem a sklouzl po střeše. „Přiběhli jsme k domu a bylo potřeba zachránit dceru a vnuky. Po schodech už to nešlo. Děti se musely odvážit a vyskočit z patra asi tak čtyři metry vysoko. Chytal jsem je do náručí,“ líčí dramatické chvíle děda Bohumil Pavlis.

Do smíchu mu nebylo

Přestože je založením optimista, do smíchu mu nebylo, když si následně všichni uvědomili, že nebýt syna v přízemí, kterého vzbudily podivné zvuky, mohli se všichni ve spánku zadusit. „Štěně křížence, které jsem dostal v říjnu, to bohužel nedalo. Druhou fenku jezevčíka ošetřil veterinář. Sice kašle, ale bude dobrá,“ dodal majitel domu. Jak říká, je šťastný za to, jaké má kolem sebe skvělé lidi a přátele.

„Kamarád nám půjčil zařízený byt v Kladně. Už nám montovali kuchyň, abychom měli kde vařit. Děkuji za podporu všem,“ zdůraznil Pavlis. Když vše půjde bez průtahů, včetně sanačních prací, mohli by se do domu Pavlisovi přestěhovat už za pár měsíců.

Jak potvrdila asistentka z firmy z Pleteného Újezdu, kde Bohumil Pavlis pracuje, se zaměstnanci a majitelem se dohodli na tom, že kolegu finančně podpoří. „Považujeme to za samozřejmost, když se rodině stala taková věc,“ řekla asistentka z firmy paní Formánková. Podobně reagují i starosta obce Jaroslav Kolbek a místní, kteří jsou ochotni rodině pomoci.

Čtěte také: Na Kladensku hořel dům, pětičlennou rodinu odvezla záchranka, pes zahynul