„Po atentátu na tehdejšího na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byli Němci doslova zoufalí, protože nemohli najít žádného pachatele. Nakonec se chytili milostného dopisu, který psal dělnici ze slánské továrny na baterie Anně Marusczákové anonymně Václav Říha. Ten se v jejích očích stylizoval do podoby odbojáře. Ambiciózní šéf kladenského gestapa v něm viděl jednoho z mužů, kteří atentát vykonali, a tak bylo následně rozhodnuto, že budou Lidice na výstrahu vypáleny,“ popisuje hrůznou historickou událost starostka Lidic Veronika Kellerová.

Tehdejší lidické občany čekal hrozný osud. Muži starší patnácti let byli zastřeleni, ženy odeslány do koncentračního tábora a děti, které nepodléhaly rasovým zákonům, byly pravděpodobně zplynovány 2. července 1942 v polském Chelmnu nad Nerem. Ty, které zákonům podléhaly, byly pak dány na poněmčení.

Mezi těmi, kteří tragédii zažili, byla také babička Veroniky Kellerové. „Moje babička byla jedna z těch lidických žen, které měly štěstí a vrátily se z koncentračního tábora, na rozdíl od své matky, která zahynula v Osvětimi a tatínka i bratra, ty zastřelili tady v Lidicích,“ prozradila starostka Lidic.

Pětatřicáté Kladenské dvorky v sobotním slunečném žáru.
Kladenské dvorky se ponesou v duchu první republiky

Díky obdivuhodné mezinárodní sbírce byly Lidice po tragédii znovu vystavěny. V roce 1949 byly postaveny první domy. Dnes bychom domů v obci našli kolem dvou stovek, přičemž v nich žije 542 obyvatel. Mezi nimi jsou také dvě lidické ženy, sestry Jaroslava Skleničková a Miloslava Kalibová. Lidických dětí zůstalo jedenáct, pět z nich nadále žije přímo v Lidicích.

Nacisté tenkrát vyhladili Lidice s tím, že navždy zmizí nejen z map, ale také z lidského povědomí. Hitlerovo prohlášení „Lidice zemřou navždy“ se ovšem nenaplnilo. Lidice žijí! Jedním z mnoha důkazů je stále populárnější uzavírání sňatků v lidickém Růžovém sadu. To je možné od roku 2008, přičemž za tu dobu se zde uskutečnilo už kolem pěti set svateb.

„V obci máme asi čtyřicet svateb do roka, nejvíce z nich se pak odehrává v Růžovém sadu. Moc si vážím toho, když někdo projeví zájem o to, u nás uzavřít sňatek. Existují názory, podle kterých je uzavírání svateb na tomhle místě zvláštní, ale tento čin je důkazem toho, že Lidice opravdu žijí, že to není pouze místo smutku a neštěstí,“ vysvětluje Veronika Kellerová.

Letní plovárna ve Slaném zůstane letos zavřená
Slánská plovárna zůstane letos zavřená, v příštích letech ji čeká modernizace

V roce 1942 vzniklo v Anglii heslo Lidice shall live (Lidice budou žít). „I proto, aby se tohle heslo naplňovalo, byl sad založen. Napadlo to sira Barnetta Strosse, kdy se mělo jednat o jakési pouto mezi minulostí a současností. Svatby mají velmi zvláštní atmosféru, ostatně, kde potkáte tolik rozkvetlých růží, jako u nás. Jedné ze zmiňovaných svateb se účastnila také velvyslankyně Jihoafrické republiky, která byla ohromně nadšená,“ sdělila starostka.

Svatebčané mohou do parku zasadit svou vlastní růži, čehož drtivá většina také využije. U růže na záhonu novomanželů pak každý má cedulku se jménem. U záhonu je pak také velká informační tabule, kde jsou všechny svatby spolu s datem uzavření sňatku.

„Oddáváme zde od června každý pátek a sobotu, někdy také ve všední dny. V květnu se svatby kvůli pověrčivosti příliš nekonají, i když v dnešní době už se také začínají objevovat výjimky. Ostatně se jim nedivím, květen je nádherný měsíc. Nechceme ovšem, aby se tu konaly svatby jak na běžícím páse, a tak máme limit dvou svateb denně,“ dodala Veronika Kellerová, podle které v případě zájmu o svatbu v Růžovém sadu stačí pouze zajít na místní matriku, vybrat si termín a vypsat žádost. „Pamatuji si jednu svatbu, kdy za námi pár přišel ráno, a hned odpoledne se vzali,“ dodala lidická starostka.

Pietní vzpomínka k 76. výročí vyhlazení obce Lidice se uskuteční na lidickém pietním území v neděli. Kladení věnců u společného hrobu je na programu v 10 hodin. O hodinu později přednese projev předseda vlády Andrej Babiš. Po pietním aktu bude program pokračovat Celostátní přehlídkou dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice, která začíná v 11.30 hodin.

Ilustrační foto
Útoky klíšťat hrozí lidem a zvířatům i ve městě

Program pietní vzpomínky a doprovodných akcí k 76. výročí vyhlazení Lidic – 10. červen
Pietní vzpomínka
09:00 – 09:45 - Mše na základech kostela sv. Martina
09:45 – 10:00 - Přesun hostů ke společnému hrobu
10:00 – 10:40 - Kladení věnců u společného hrobu
10:40 – 10:45 - Státní hymna
10:45 – 10:50 - Přivítání hostů ředitelkou Památníku Lidice
10:50 – 10:55 - Hlavní projev
10:55 – 11:00 - Modlitba
11:00 – 11:05 - Vystoupení předsedy ÚV ČSBS
11:05 – 11:10 - Poděkování ředitelky Památníku Lidice a pozvání k přehlídce dětských sborů
11:10 – 11:15 Vystoupení pěveckého sboru Bruncvík
11:15 – 11:40 Přesun účastníků okolo sousoší dětí k muzeu

Celostátní přehlídka dětských pěveckých sborů Světlo za Lidice
11:30 – 11:40 - Přijetí vedoucích sborů
11:45 – 12:00 - Slavnostní zahájení
12:10 – 14:00 – Vystoupení jednotlivých dětských sborů ze 14 krajů České republiky

Ilustrační foto
Počet porodů v kladenské porodnici rok od roku stoupá