Počty jejich zásahů se šplhaly do desítek; půl hodiny před desátou večer už dosáhly k číslu 80. Vedle odstraňování spadlých stromů a větví, což se stalo jasně převažujícím úkolem, byli voláni také k utrženým plechům – nejen na domech, ale i na střechách autobusových zastávek – a došlo i na zajišťování ulomené antény či utrženého okapu. Zaměstnalo je však i několik dopravních nehod a požárů. Večerní oheň v potosu na Praze-východ, v lokalitě Sluštice nedaleko Říčan, silným větrem podněcovaný, si dokonce vyžádal vyhlášení II. stupně požárního poplachu.

Rozvodněná řeka - ilustrační foto
Česko znovu zasáhne silný vítr. Vydatný déšť může rozvodnit některé řeky

Zásadnější komplikace v dopravě nicméně dopady řádění vichru za denního světla ve středních Čechách nezpůsobily. Někde zůstaly silnice neprůjezdné – v půl páté například policisté varovali před stromem, který zatarasil silnici třetí třídy u obce Tmaň na Berounsku – průjezd se však podařilo celkem záhy obnovit. Čtvrt hodiny po deváté večer se objevily s překážkami i na dálnici D10 poblíž Benátek nad Jizerou – na dálničním kilometru 25,9 ve směru jízdy na Prahu. S opatrností se místem nicméně dalo projet. Stejně jako po dalších komunikacích v okolí Benátek, když řidiči vlastními silami cestu částečně uvolnili.

Během čtvrthodinky po půl desáté večer pak policejní informace varovaly před padlými stromy hned na několika místech Mladoboleslavska. Nejprve tedy na Mělnicku, na silnici I/16 mezi Mělnickým Vtelnem a Beznem, následně už však přišlo na řadu Mladoboleslavsko: silnice mezi obcemi Kluky a Sudoměř, mezi Předměřicemi nad Jizerou a Kochánky, u obce Luštěnice, u obce Strenice, znovu na D10 v delším úseku podél městysu Brodce; mezi dálničními kilometry 35,5 a 33 ve směru na Prahu… Další zpráva se opět vrátila na Mělnicko: šlo o hlášení stromu na silnici mezi Cítovem a Dolními Beřkovicemi. Vesměs se však těmito místy dalo s opatrností projet.

Bezpečnostní opatření v podobě pomalých jízd

Zřejmě nejvýraznější komplikace nastaly v kraji s dopravou na železnici; nejprve na lince S80 v úseku Čerčany – Zruč nad Sázavou zastávka. Na pomezí Benešovska a Kutnohorska zavedla Správa železnic po šesté večer bezpečnostní opatření v podobě pomalých jízd. S tím jsou spojena i zpoždění v řádu desítek minut – včetně upozornění, že v případě potřeby mohou být některé vlaky odřeknuty, aby se dopady pomalých jízd zmírnily. Stejné opatření se projevilo zpožděními také třeba na trase Turnov – Praha či na trati Benešov u Prahy – České Budějovice.

Večer se potvrdilo, že opatrnost byla mezi Čerčany a Zručí na místě. Provoz na této trati se dočasně zastavil, a to v úseku Samechov – Sázava. Na vině byl strom spadlý na trať – a vlaky musely počkat na zprůjezdnění. Stejný problém zaznamenali večer také cestující na lince S88 mezi Mníškem pod Brdy a Dobříší, kteří dostali informaci, že je třeba počítat se zpožděním mezi jednou a dvěma hodinami. Opět byl viníkem strom spadlý na trať. Motorová Regionova mířící z Prahy přes Vrané nad Vltavou na Dobříš naštěstí před stromem na trati zastavila: ke střetu nedošlo. Stačilo tedy počkat na obnovení průjezdu.

Pozdě večer pak spadlé stromy zastavily rovněž provoz na trati Turnov – Praha-Vršovice, a to v úseku Všetaty – Byšice, opět na čerčanské trati v úseku Ledečko – Kácov a na trase Kutná Hora – Zruč nad Sázavou v úseku: Zbraslavice – Malešov.

Potíže se objevily také například na trati Kolín – Kutná Hora – Čáslav – Havlíčkův Brod, avšak mimo území středních Čech: na Vysočině u obce Pohleď. Tam spadl strom na trolejové vedení, načež vlaky mohly jezdit pouze po jedné z traťových kolejí. Nedělní ranní výpadek na berounské trati, kde jezdí hojně využívaná příměstská linka S7, nicméně souvislost s počasím neměl; ten zapříčinila technická závada.

Porouchaná lokomotiva také večer zatarasila trať spojující Kralupy nad Vltavou a Kladno, a to v úseku Otvovice – Brandýsek. A rovněž večerní omezení na hlavním koridoru z Kolína na Českou Třebovou si nevyžádaly důsledky vichru, ale střet vlaku s člověkem v Pardubickém kraji. Omezení se tam týkalo úseku Uhersko – Zámrsk.

Meteorologové předem ohlásili, že během večera nárazy větru zesílí v souvislosti s přechodem studené fronty. Postupně v průběhu noci by se pak měly zmírňovat. Výstraha před silným větrem, jež je spojená s vysokým stupněm nebezpečí na úrovni oranžového stupně varování, je pro Středočeský kraj aktuální do půlnoci.

Ilustrační foto
Hrozí škody způsobené vichrem, někde i povodňová bdělost
"Milovické pastviny byly rozkvetlé od května až do podzimu. Intenzivně kvetly i v době, kdy pastviny jinde v České republice byly suché jako africký Sahel,“ porovnal Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.
Milovické pastviny jsou i přes sucha v dobré kondici. Čím to je?