Dnes sedí David Rath ve vazbě, je obviněn z braní úplatku a jeho plamenné poslanecké výlevy už slouží jen jako potvrzení pravdivosti přísloví o jámě, do níž padá ten, kdo ji kopá.

Těžko říct, kdo byl bledší, jestli končící středočeský hejtman po včerejším rozhovoru se soudcem, který na něj uvalil vazbu, nebo místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek, když v televizi vysvětloval, jak se to všechno mohlo stát. „Je to hrozné selhání jednoho člověka," řekl otřesený dlouholetý člen vedení ČSSD. Sociální demokracie se od svého nejviditelnějšího provokatéra a debatéra bleskurychle odstřihla.

Učinil tak především šéf strany Bohuslav Sobotka, jemuž Rathovo křídlo pomohlo do předsednického křesla: „Pokud je někdo obviněn z trestného činu, nemůže vystupovat za sociální demokracii v žádných funkcích." Z toho plyne, že David Rath do konce týdne skončí v hejtmanské funkci. Postu krajského zastupitele už se vzdal. Předpokládá se, že složí i poslanecký mandát, ale k tomu ho nikdo nemůže nutit. Sám po tiskové mluvčí vzkázal, že zvažuje rezignaci na všechny funkce, aby ČSSD nepoškodil před podzimními volbami. O ně jde především. Ve středu o Rathově nástupci a novém lídrovi jednaly stranické špičky, rozhodnout se má v pátek. „Budeme respektovat doporučení středočeských sociálních demokratů, věříme, že vyberou výraznou osobnost, která bude schopna získat důvěru voličů," dodal šéf strany. Mezi nejčastěji zmiňovaná jména patří Rathův náměstek, senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.