V pondělí mají krajští zastupitelé rozhodovat o jeho zrušení a likvidaci. Zřejmě tak udělají tečku za existencí krajské organizace, za jejíž činností mnoho výsledků vidět není. Zato rozruchu a sporů bylo habaděj.

Aféra kolem sekretáře

Ke konstatování, že očekávání, s nimiž byl spolek zakládán, se nenaplnila, dospěli představitelé kraje už loni v létě. Velký rozruch vyvolala počátkem července výzva krajských radních, kteří vybídli členskou schůzi, aby z postu generálního sekretáře nemocniční asociace odvolala Zbyňka Chotěborského – a to především kvůli „dlouhodobým neshodám a komunikačním problémům“ ve vztahu k vedení oblastních nemocnic.

K okamžitému ukončení spolupráce také skutečně došlo. Navíc se v médích začala objevovat svědectví některých z ředitelů krajských nemocnic hovořících o tom, jak se je generální sekretář proti jejich vůli snažil směrovat ke spolupráci s podnikatelem Tomášem Horáčkem, který byl následně vazebně stíhán v kauze zakázek velkých pražských nemocnic.

Obojí byla voda na mlýn středočeské opozice především z řad ODS. Její významný mluvčí Martin Kupka, který byl v první povolební koalici náměstkem hejtmanky s kompetencí právě pro oblast zdravotnictví, i jeho spolustraníci proti nástupu Chotěborského protestovali už o sedm měsíců dříve. Předloni v listopadu se ohrazovali proti výběrovému řízení vypsanému s takovými termíny, že další uchazeči se prakticky neměli šanci přihlásit, a navíc upozorňovali, že při jeho předchozím odvoláním z postu ředitele náchodské nemocnice se hovořilo o lecjakých spekulacích. Odpovědí vedení kraje byla tehdy poměrně ostře laděná výzva, ať ODS přestane s nepodloženými útoky – a tehdy novému muži v čele nemocniční asociace, který je zkušeným manažerem se zaměřením na ekonomiku ve zdravotnictví, nechá čas předvést, co dovede.

Krajský úřad Středočeského kraje - ilustrační foto
Bezmála miliarda korun má posloužit na investice i dotace

Opozice jistě vystoupí s kritikou i nyní – a podle všeho rovněž s otázkou, kolik vlastně kraj generálnímu sekretáři za jeho působení zaplatil. Již před časem totiž Kupka uváděl, že podle jeho informací měl tento funkcionář asociace dostávat kromě platu ještě další peníze, a to na základě dohody o externí spolupráci.

Rozjíždí se akciovka

Nového manažera, který by Chotěborského vystřídal, už představitelé kraje loni nehledali; dočasným výkonem funkce byl tehdy pověřen radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO). Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) pak Deníku vysvětlila, že forma spolku není k naplnění vytčených cílů vhodná – a nemocniční asociace spěje k zániku. Záměry, které s ní byly původně spojovány, má naplňovat nově vzniklá krajská akciová společnost, již před dvěma měsíci středočeští zastupitelé založili pod názvem Nemocnice Středočeského kraje. „Činnost se začíná rozjíždět,“ řekl Deníku radní Bezděk, podle jehož slov již tato akciovka vyla 15. března zapsána do obchodního rejstříku.

Ilustrační foto
Návrat z Velikonoc se obešel bez dramatických překvapení

Od nemocničního spolku k akciovce

* Základní cíle spolku Asociace středočeských nemocnic, založeného 25. dubna 2017 (a určeného ke zrušení):
- společné zastupování nemocnic v jednání se zdravotními pojišťovnami, dodavateli léků a zdravotnického materiálu;
- organizování centrálních výběrových řízení na služby, dodávky zdravotnického materiálu i léků;
- pomoc krajským zdravotnickým zařízením s přípravou na čerpání dotací;
- pořádání seminářů a odborných konferencí;
- průběžné sledování nemocnic kraje z hlediska ekonomických ukazatelů i zdravotnických výkonů;
- zavedení jednotného manažerského počítačového softwaru využívaného všemi krajskými nemocnicemi

* Hlavní poslání nové akciové společnosti Nemocnice Středočeského kraje, založené 18. února 2019:
- společná činnost v oblasti nákupu, zejména organizace výběrových řízení;
- provoz centrálního objednávkového systému spotřebního materiálu pro zdravotnická zařízení;
- zpracování systému hodnocení zdravotnických zařízení umožňujícího jejich vzájemné srovnávání a poskytování těchto výstupů orgánům kraje;
- zabezpečení komunikace mezi krajem a jeho nemocnicemi i přenos informací mezi nimi navzájem (včetně sdílení zkušeností);
- společné jednání navenek za skupinu zdravotnických zařízení, pokud se na tom dohodnou (například ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Vylepšit středočeské silnice má dvě stě milionů od státu
Ilustrační foto.
Spouštění plavidel na Slapech usnadní zvýšení hladiny