„Také mám dobré vztahy na pracovní úrovni se zástupci státní policie a umím si představit, že i tady budu co platný," dodal s tím, že podobně má co nabídnout i oblasti cestovního ruchu.

„Cestovní ruch je záležitost, která mi je blízká, jsem člověk, co ovládá jazyky a mám docela jasnou představu o tom, co a jak by se v cestovním ruchu ve Středočeském kraji mělo rozvíjet a jednotlivé turistické destinace by spolu měly úzce spolupracovat. Myslím, že to je oblast, které mohu něco přinést," uvedl.

Vedle toho bude i statutárním zástupcem hejtmana, funkci dle všeho získá Jaroslava Pokorná Jermanová. „Statutární zástupce hejtmanky se obrazně dělí o nějaké kompetence přímo s hejtmankou. Tyto kompetence spadají i do toho, co obvykle vykonává hejtman," řekl Vít Rakušan.

Koalice na přeběhlících nestojí

Starosta Vít Rakušan však odmítá argument, že by koalice stála na přeběhlících, jak se ve svém stanovisku vyjádřila krajská TOP 09.

„I kdyby tito tři zastupitelé koalici nepodporovali, tak má koalice 41 hlasů, což je stále pohodlná většina. Celý argument, že koalice stojí na přeběhlících, je nesmyslný, koalice by fungovala i bez nich. Ale říkáme, že pokud tři zastupitelé zvolení za pravicovou stranu chtějí být v bloku proti ČSSD a KSČM, tak jim v tom bránit nebudeme," řekl Deníku.

Předseda regionální organizace TOP 09 Kolín Pavel Kárník však Deníku řekl, že je proti vylučování těchto třech zastupitelů, kteří koalici podpořili. „Nebyla jiná alternativa, byl bych pro spolupráci," odpověděl. „Jsem proti jejich vyloučení a myslím si, že tento postoj oslabí Starosty, bude proti nim ANO s ODS," vysvětlil.

Stále však platí to, že nechce vykonávat dvě uvolněné funkce najednou. Zda ale bude uvolněným, či neuvolněným radním, zatím neupřesnil. „To je velmi předčasné. Mohu potvrdit, že dvě uvolněné funkce, co jsme kritizovali, tedy dva platy na plný úvazek, vykonávat nebudu," řekl.

Čtěte také: Středočeský kraj povedou ANO, STAN, ODS a část TOP 09