V takové pozici se nyní ocitají stovky stavebníků. Potřebují závazné stanovisko odboru územního plánování – a nic. Žádost na vyřízení stále čeká. Lidem to přináší problémy – ale jen někde, upozornil Vilém Frček z ministerstva pro místní rozvoj. Zvlášť závažná situace je podle něj na úřadu územního plánování při radnici v Černošicích. „Místo snahy dodržet zákonné lhůty lidem sděluje, že vydá stanovisko za padesát týdnů,“ vytýká Frček.

Zaměstnanci chybějí

Nejsou lidi, vysvětlila Deníku tajemnice černošické radnice Bohumila Budková. Podle jejích slov dorazilo od ledna do konce března 490 žádostí o stanoviska, jimž se nemá kdo věnovat. Odbor územního plánování pokládá za prioritní úkol přípravu územních plánů zpracovávaných i pro okolní obce (z jejichž strany je ostatně pod tlakem, aby vše bylo hotovo do podzimních komunálních voleb). „Děláme třicet nových, šest změn a devět územních studií,“ poznamenala tajemnice.

Na nárůst množství práce související s novelou účinnou od ledna se černošická radnice připravovala už loni. K penězům poslaným státem na nové úředníky přidalo město dva miliony ze svého rozpočtu, aby se počet pracovních úvazků zvedl na jedenáct. Skutečnost? Peníze není komu vyplácet. Osm zaměstnankyň, z nichž některým rodinné poměry nedovolují pracovat naplno, pokrývá dohromady 7,1 úvazku. „Pracovníky sháníme; už běží čtvrté výběrové řízení,“ konstatovala Budková. O stavaře však mají zájem i další úřady – a především soukromý sektor, který vítězí nabídkou vyšších mezd.

Jen díky vypětí lidí

Jinde to jde, namítá Frček. „Černošický úřad ze 137 žádostí o vydání závazného stanoviska obdržených za leden nevyřídil ani jedinou. Přitom například v Benešově vyřídili všech 136 obdržených žádostí,“ konstatoval – a jedním dechem jmenoval další úřady obcí s rozšířenou působností, které v lednu zvládly vše: magistrát v Kladně, radnice v Kolíně, Mělníku, Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi…

Ani tam ale není situace růžová, naznačila v pátek Deníku Lenka Růžková z kladenského magistrátu. Vyřizovat žádosti se prý dařilo jen díky vypětí zaměstnanců, kteří museli pracovat i za dva chybějící kolegy. Nábor přitom ani v Kladně není snadný; stalo se, že výběrové řízení zůstalo zcela bez odezvy. Magistrát musel sáhnout i k placené inzerci, což dřív nebývalo zvykem. „Víme, že některé radnice už dokonce nabízejí náborové příspěvky,“ poznamenala Růžková. Aktuálně ale má příznivé zprávy: v minulém týdnu jeden zaměstnanec nastoupil – a další konkurz stále běží. „Jedná se ale o velmi náročnou práci – a je otázkou, zda člověk ten pracovní nápor ustojí a vydrží, když se podaří místo obsadit,“ poznamenala Růžková.

Protihlukové stěny.
Miliardové stěny kolem Pražského okruhu. Stát je chce vykopat a postavit nové

Což změnit pravidla?

V podobné situaci jako Černošice jsou podle slov tajemnice Budkové i další města. Východisko by viděla v omezení počtu žádostí. Závazná stanoviska by podle ní měla být potřebná jen k záměrům, které budou mít vliv na vzhled krajiny. „Nikoli třeba k rozšíření verandy, vybudování studny či přístavbě garáže,“ upozornila. Zmínila v té souvislosti návrh poslance Víta Rakušana (STAN) na změnu v paragrafech – v úspěch ale moc nevěří.

Ministerstvo nabízí pomoc
Klára DostálováZdroj: Deník / Divíšek MartinStačí zvednout telefon, říká ministryně

„Ministerstvo pro místní rozvoj udělalo maximum pro to, aby došlo k co nejhladšímu přesunu kompetencí vydávání závazných stanovisek. Ve většině případů šlo vše podle plánu; jen výjimečně – jako třeba v Černošicích – se vyskytly problémy. Mrzí mě, že se na mě pan starosta včas neobrátil a na potíže neupozornil. Rádi bychom mu s kolegy z ministerstva podali pomocnou ruku. Stačí zvednout telefon.“

Klára Dostálová (za ANO), ministryně pro místní rozvoj

Ilustrační foto.
Do dohadování kolem plánů na vybudování spalovny odpadů má vstoupit komise