Netradičně koncipovaná stálá výstava, jejímž posláním je zaujmout návštěvníky všeho věku i v dnešní době plné elektronických lákadel a doslova je vtáhnout do světa archeologie, by měla přijít na 76 milionů korun. Co se za tuto sumu podařilo vytvořit, dostanou první návštěvníci příležitost obdivovat za tři roky. Alespoň s dokončením v roce 2022 počítají plány platné v současnosti. Nyní prázdný interiér stodoly zaplní expozice, jež bude tematicky i opticky rozčleněna do dvou pater.

Muzeum, které má i vlastní archeologické oddělení, se může pyšnit rovněž rozsáhlými historickými, uměleckými i národopisnými fondy či přírodovědnými sbírkami. Obnova jednoho z objektů zámku by nicméně měla přinést mimořádný počin: expozici, kam si i delegace z daleka budou jezdit pro poučení, jak se dělá moderní muzejnictví. To ještě podtrhne význam muzea, jehož dosah je už nyní označován jako nadregionální.

Ilustrační foto.
Chlapce srazilo auto, utrpěl vážné zranění

Zaplatit vysoké náklady na vybudování jedinečné expozice, jež nejen výrazně rozšíří výstavní plochy, ale také umožní obohatit programovou nabídku o akce s archeologickou (či historickou tématikou) a o workshopy, pomohou podpory Evropského fondu pro regionální rozvoj a ministerstva pro místní rozvoj. To ve středu 28. srpna připomněla středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

O nabídku pro návštěvníky roztockého zámku (i o způsob úhrady toho, co se jednou má stát chloubou středních Čech) se hejtmanka nezajímá náhodou – tamější muzeum funguje jako jedna z příspěvkových organizací kraje. „Jsme rádi, že kraj mohl podpořit vědomí odkazu našich předků budoucím generacím a dal další atraktivní možnost interaktivní prezentace sbírek široké veřejnosti,“ konstatovala hejtmanka.

Projekt získá na dotacích celkem 68,5 milionu korun. Pětaosmdesát procent nákladů pokryjí evropské peníze; další podpora je od státu. Zbytek do zmiňovaných celkových výdajů ve výši 76 milionů korun pošle kraj ze svého rozpočtu.

Ilustrační foto
Opozice chtěla koordinátora pro obchvaty. Neuspěla

Ilustrační foto
Zaplatit mzdy sociálním pracovníkům mají pomoci půjčky kraje