Krajský úřad připravil informační letáky s důležitými kontakty pro veškeré případy, které mohou po povodních nastat. Konkrétně se jedná například o návod, v jakém případě likvidovat potraviny, jak dekontaminovat studny, na které cestmistry se obrátit, ale třeba i seznam veterinárních sanačních podniků ve Středočeském kraji či pracovníky krajské veterinární správy. Nově fungují také speciální krajské facebookové stránky Pomoc při povodních ve středních Čechách 2013.

Kraj chce co nejrychleji poskytnout obcím další peníze, proto se ještě před pondělním zastupitelstvem sejde krajská rada. Ta by měla navrhnout výši finanční podpory obcí, podle hejtmana Středočeského kraje Josefa Řiháka by měla pravděpodobně být v celkové výši deset milionů včetně fondu hejtmana. V případě odsouhlasení by je pak do dvou týdnů mohli mít starostové na obecním účtu a sama obecní zastupitelstva rozhodnou, kam je investují.

Jako materiální pomoc kraj prostřednictvím krizového štábu obce dostal 170 vysoušečů a dvacet čerpadel. Kraj už také zažádal o poskytnutí 120 milionů korun z povodňových vládních rezerv. „Ve čtvrtek večer jsme o peníze na první vlnu oprav zažádali, měly by přijít obratem, asi do týdne či dvou," řekl hejtman. Podle posledních informací však nejspíše ministerstvo financí přidělí v první vlně kraji padesát milionů. Požadavky na peníze mohou starostové adresovat přímo Středočeskému kraji.

Středočechy také podpoří Moravané. Ti vybrali už několik milionů korun. Moravské kraje si vyberou jednotlivé obce a těm dají konkrétní peníze. Další pomoc obstarali hasiči ze Slovenska a Polska, kteří zapůjčili kraji velkokapacitní čerpadlo, které najde využití na Mělnicku. Do akce už jsou také zapojeni vojáci. Pracují už ve Vojkovicích na Mělnicku a další by co nevidět měli přijet do Štěchovic.

Už nyní je potvrzené, že škoda napáchaná na silnicích, kde už voda opadla, činí 350 milionů korun. Na opravu by měly být využity již uvolněné peníze z ministerstva dopravy. Ale na mnoha místech ještě voda neopadla nebo se čeká na vyjádření statika. Celková výše škod na silnicích však nejspíše překročí miliardu.