Samozřejmě se řeč hodně točila i kolem dopravy – hlavně kolem potřeby co nejrychleji dokončit výstavbu dálnic D3 i D4, na čemž mají zájem oba kraje. A s dopravou souvisely i další probírané okruhy, kde by se společně dalo leccos dokázat nebo vymyslet: splavnění Vltavy, koordinace jízd vlaků i autobusů či vzájemné uznávání regionálních tarifů jízdného.

Setkání radních ze sousedních krajů bylo první schůzkou tohoto typu – prý však rozhodně nikoli poslední. Účastníci se domluvili na tom, že by rádi společně řešili problémy i v řadě dalších oblastí: například v kultuře, podpoře sportu či školství. Zde se již ve středu obě strany domluvily na tom, že si určitě nechtějí navzájem „přetahovat“ středoškoláky v oblastech kolem společné hranice. Středočeši i Jihočeši by také rádi společně vyvinuli úsilí směřující k zavedení jednotných přijímacích zkoušek, aby se na střední školy dostali opravdu jen ti, kteří na studium mají – a to, že na danou školu vlastně nepatřili, se neukazovalo až ve chvíli, kdy „pohoří“ maturitní zkoušky.

Mlýnský rybník je sice krásnou dominantou Říčan u Prahy, ale dlouhá léta se jeho stav zhoršoval.
Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře na Ostravsku. Podívejte se na žebříček měst

Užší vazby obou regionů, které by podle slov středočeské hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) měly být trochu jiné, než kontakty v rámci Asociace krajů ČR, budou vycházet z memoranda o spolupráci, na jehož textu se ve středu shodli zástupci obou krajů. Středočeští zastupitelé by tento dokument měli schvalovat již na svém zasedání 25. června. „U nás to bude později, až v září – to ale rozvoji spolupráce vůbec nebrání,“ poznamenala hejtmanka z jihu Čech Ivana Stráská (ČSSD.) Do budoucna by prý Středočeši rádi navázali bližší vtahy i s dalšími sousedy. A proč přišli jako první na řadu pávě Jihočeši? „Někde jsme začít museli – a ukazuje se, že s jižními Čechami máme opravdu hodně společného,“ odpověděla Jermanová na otázku Deníku.

I když se ve středu jednalo o první, vlastně „startovací“ setkání, okamžitě se potvrdilo, že oba kraje mohou také čerpat ze zkušeností svých partnerů. Středočeši by se rádi například na jihu poučili, jak úspěšně řídit krajské nemocnice. Jihočechy zase může inspirovat třeba středočeský systém podpory tréninkových center mládeže nebo způsob rozdělování krajských grantů. „Vzájemně si máme co nabídnout – a je zbytečné vymýšlet, co už je vymyšlené,“ poznamenala hejtmanka Stráská.

Došlo však už i domluvy o užší spolupráci ve zcela konkrétních oblastech. Jihočeši by třeba do budoucna rádi využívali výcvikové a výukové centrum pro přípravu na zvládání mimořádných situací, jež má vzniknout nedaleko společné hranice. Středočeský kraj by je chtěl podle inspirace karlovarským Světem záchranářů vybudovat v Zaječově na Berounsku.

Ilustrační foto
Přípravy první trojice seniorských center dospěly do finále