Hnutí ANO v pondělí vypovědělo koaliční smlouvu dosavadním partnerům – STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Našlo si novou politickou nevěstu. Dohodlo se na spolupráci s dosud opozičními sociálními demokraty, přičemž tento tandem bude podporován komunisty. Ti se však přímo na krajské vládě nepodílejí; v krajské radě neobsadili ani jeden post.

Změna v radě i v klubu

Proti novým poměrům se při hlasování o novém složení rady kraje postavilo 21 zastupitelů; čtyři se hlasování zdrželi. V souvislosti s aktuálním rozložením sil překvapilo prohlášení Michaely Vojtové (Nezávislí Středočeši). Vystoupila s tím, že chce nadále pracovat v rámci koalice – a zvažuje vstup do klubu ANO. Oficiálně tento krok zastupitelé z ostatních stran hodnotili s pochvalou: alespoň to přiznala a o svém rozhodnutí informovala. 

Ilustrační foto.
Revoluce ve středočeské koalici vrací do hry žákovské jízdné

Nové rozdělení postů

Změny ve složení krajské rady nepředstavují jen příchod nových lidí za bývalé koaliční partnery, kteří byli odvoláni. Mění se i struktura rady, v níž nově figurují pouze dva náměstci hejtmanky (jedním zůstává Gabriel Kovács z ANO, druhým se nově stal Miloš Petera z ČSSD, který je i statutárním zástupcem hejtmanky); jiné je i rozložení kompetencí. Hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová bude nově odpovědná za politické řízení oblastí regionálního rozvoje, cestovního ruchu a sportu. A například Jaroslava Němcová (ANO), která dosud měla na starosti sféru sociálních věcí, se nově bude zabývat zdravotnictvím. 

Nahradí ji Aneta Heřmanová z ČSSD, která dosud pracovala jako hlavní sestra kladenské nemocnice. Ta dokázala mimořádně zaujmout už v prvním projevu ke své nová funkci. „V oblasti sociálních věcí se nebudu pouštět do žádných větších akcí,“ řekla zastupitelům, když měla představit záměry, se kterými na post radní nastupuje. Naopak někdejší hejtman Josef Řihák, který se nově ujímá resortu investic, ocenil, že majetek bude mít na starosti někdo jiný (další nováček Tomáš Beneš z ANO) – a sklidil uznalé pokývnutí i z řad oponentů. Reagoval totiž na emotivní debaty o činnosti svého předchůdce Martina Macháčka (STAN), který měl na starosti obojí. „Budu se moci plně věnovat investicím, koordinaci a manažerské práci,“ konstatoval.

Volby 2017 - štáb ČSSD v Lidovém domě - Bohuslav Sobotka.
Za propad ČSSD a TOP 09 mohou podle politologa chyby i nepřesvědčiví lídři

Žákovské jízdné bude zpět

Jedním z viditelných projevů aktuální koaliční změny je obnovení proplácení žákovského jízdného, jehož pokračování patřilo k předvolením prioritám jak ČSSD, tak KSČM – a zrušeno bylo před rokem. Má se obnovit od září příštího roku – k nelibosti zvláště občanských demokratů. Nicméně ve zcela nové podobě, zdůraznila Deníku hejtmanka Jermanová. Už nepůjde o zpětné proplácení uplatňované plošně, ale bude se jednat o slevové karty rozdělované podle sociální potřebnosti. A uplatňované přímo při jednotlivých jízdách.

Stín exhejtmana Ratha

I tato podoba žákovského jízdného leží v žaludku občanským demokratům. Stejně jako všechny aktuální změny, které je nasměrovaly do opozice. „Vznikla Koalice 3K – korupce, koryta, komunisti,“ konstatoval končící radní Martin Kupka. Prohlásil, že po roce rozvoje se znovu dostávají k moci ti, které on spojuje s problémy. „Budeme se důsledně ptát na výsledky auditu v kladenské nemocnici i v krajské správě a údržbě silnic,“ avizoval. Velmi pilnými opozičníky se chystají být také lidé ze STAN, ohlásil další odcházející náměstek hejtmanky Vít Rakušan. Ani jemu se nelíbí, že do rady z ČSSD přicházejí dva bývalí hejtmani a Zdeněk Seidl, který kdysi zasedal v radě s Davidem Rathem.

Zástupci STAN i ODS také mají za to, že do nových poměrů ve středních Čechách mohl na dálku promluvit předseda ANO Andrej Babiš. To Jermanová rozhodně odmítla. Deníku řekla, že celostátní dění a komunální politika v kraji nemají zhola nic společného. Krajská politika se spíše než k té velké blíží ke spolupráci na úrovni obcí, kde není prostor na ideové spory. 

Jaroslava Pokorná Jermanová.
Středočeská hejtmanka chce stihnout vše: práci na kraji i ve sněmovně

Nové složení rady Středočeského kraje
Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) – hejtmanka: regionální rozvoj, sport, cestovní ruch (zatím chce vykonávat funkci s poslaneckým mandátem; pokud by se to nedařilo, ohlásila, že by se vzdala Poslanecké sněmovny, protože působení na kraji je pro ni prioritou)
Gabriel Kovács (ANO) – uvolněný náměstek hejtmanky: finance
Jaroslava Němcová (ANO) – uvolněná radní: zdravotnictví
František Petrtýl (ANO) – uvolněný radní: doprava
Tomáš Beneš (ANO) – uvolněný radní: majetek
Robert Bezděk (ANO) – neuvolněný radní: bezpečnost, ICT
Miloš Petera (ČSSD) – uvolněný náměstek hejtmanky a její statutární zástupce: životní prostředí, zemědělství
Josef Řihák (ČSSD) – uvolněný radní: investice, veřejné zakázky
Zdeněk Seidl (ČSSD) – uvolněný radní: školství
Karel Horčička (ČSSD) – uvolněný radní: kultura
Aneta Heřmanová (ČSSD) – uvolněná radní: sociální věci

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
Dvě třetiny osobností regionů nejsou spokojeny s výsledky voleb