Krajský šéfredaktor Jiří Macek se ujal role moderátora a podrobil přítomné pány svým dotazům. Jako zahřívací kolo jim dal několik vědomostních otázek.

V Deník busu usedli Antonín Fryč (Realisté), Andrej Babiš (ANO), Jan Hamáček (ČSSD), Miroslav Kalousek (TOP 09), Jan Skopeček (ODS), Vít Rakušan (STAN), Tomio Okamura (SPD), Stanislav Grospič (KSČM), Ivan Bartoš (Piráti) a Ivan Gabal (KDU-ČSL).

Platila přísná fotbalová pravidla. Kdo překročil stanovený limit, byl umravněn píšťalkou rozhodčího, přičemž nechyběly žlutá a červená karta sudího. I přes občasné názorové neshody vládla mezi politiky na palubě Deník busu přátelská atmosféra.

Abonenti do parlamentu odpovídali na dotazy spojené s problematikou dopravy, bydlení, zaměstnanosti či nezaměstnanosti, zabrousili i do oblasti sportu nebo ilegální migrace.

Zdroj: Martin Nič
Netradiční předvolební debata Deníku: s politiky na cestě autobusem. Zastavení na besedě s občany ve Všetatech na Rakovnicku.
Dětem chybí pohotovost. Nabízejí politici řešení?

Cestou přes Kladno byla zmíněna ocelárna Poldi, která dluží dělníkům výplaty už několik let. U její vrátnice měl přistoupit jeden ze zaměstnanců, jelikož si chtěl politikům postěžovat, ovšem náhle onemocněl. Politici byli dotazováni i na to, zda by měl stát řešit podobné problémy takovýchto soukromých firem a jak lidem v případě nouze pomoci.

Jednohlasně dále lídři hovořili například o podpoře rodin a lidí, kteří chtějí pracovat. Dále se rozpovídali na téma sdílené ekonomiky, kterou rozhodně nechtějí omezovat. V oblasti sportu mají mnozí jasno, podpořit ho chtějí tak, aby mohli sportovat i děti ze sociálně slabších rodin, přičemž ve školách by prosadili nejméně hodinu tělocviku navíc.

Kromě otázek na tělo vyplnil každý z přítomných adeptů dva dotazníky, kde nechyběly otázky o přijetí či nepřijetí Eura, zda rozšířit EET nebo, jestli by měla existovat možnost posílat část sociálního pojištění na důchod rodičů.

Co také zaznělo v autobusu a v restauraci U Krbu.Zdroj: Deník

Rozptýlení přinesli na trase dva občané, kteří do autobusu přistoupili. Prvním byl motorkář Jaromír Tupý z Řevničova. Diskutoval s politiky o stavu silnic a druhou maminka dvou holčiček Renáta Fračová. Ta chtěla vědět, jak stát může podpořit maminky s dětmi, aby mohly získat odpovídající zaměstnání.

Jak už jsme zmínili, cílem cesty byla hospůdka U Krbu ve Všetatech. Politiky i místní přivítal a obsloužil majitel Petr Uhrin s personálem. „Je to pro mě velká čest, že jsem dostal příležitost uspořádat u nás takové setkání,“ řekl hostinský. Místní, kteří si nenechali včerejší akci Deníku ujít, byli vcelku spokojeni a přes mírné rozepře a slovní přestřelky politiků mezi sebou, to Všetatské od účasti na volbách neodradilo.

„Mně se líbili všichni. Je vidět, že jsou to schopní lidé. Měli ve spoustě věcí pravdu. Jsem potěšená, že mě můj tip nezklamal. Ale kdo to je, to vám neprozradím. Až po volbách," řekla například dvaaosmdesátiletá Blahoslava Husáková.

Lékař. Ilustrační foto.
Ambulantní lékaři mohou zavřít ordinace. Ve Žlebech to připomene rakev