Velmi úspěšné hnízdění, hodnotí aktuální výsledky „elektrárenského odchovu“ ornitolog Václav Beran. Protože zdůrazňuje klid, který nyní sokolí rodinky potřebují, vedení elektráren podle jeho doporučení pozastavilo všechny aktivity související s komíny, které by mohly rušit. Až do doby, kdy sokolí páry a samostatného života schopná mláďata opustí pro letošek definitivně své budky, se neplánují například údržba či kontrola kabeláže, potvrdil mluvčí Skupiny ČEZ Ota Schnepp. Týká se to ale třeba i výcviku lezeckých skupin hasičů pro práce ve výškách, připomněl Beran.

Na severu Čech se letos vylíhlo deset mladých sokolíků, další čtyři mláďata přibyla ve středních Čechách; všechna se vylíhla v Elektrárně Mělník. „Od roku 2011, kdy ornitologové z ALKA Wildlife na ochozu chladicí věže Elektrárny Tušimice umísili vůbec první hliníkovou sokolí budku v České republice, se tak vylíhlo 66 mláďat,“ pochlubil se za firmu Schnepp.

Otevření komunitního centra Domeček ve Stromovce
Zábava i služby pro seniory. V pražské Stromovce vzniklo nové komunitní centrum

Právě v Tušimicích vše začalo již v roce 2010: tehdy se v rámci komplexní obnovy elektrárny boural komín – a při demontážních pracích dělníci v klubku kabelů na jednom z ochozů našli tři sokolí vejce. Byť pak právě Beran zjistil, že šlo o vejce neoplozená a již dlouho opuštěná, šlo o významný objev: o potvrzení výskytu sokola stěhovavého. A tehdy odstartovala intenzivní spolupráce elektrárenské firmy s ornitology. Už následující rok sokolí pár v nově umístěné budce vyvedl tři mláďata.

Ve středních Čechách jsou budky pro sokoly nejen na komíně Elektrárny Mělník, ale nově také v areálu společnosti Energotrans v Třeboradicích. Na mělnickém komíně, kde se budka objevila na podzim roku 2015, se letos vylíhla a čile se má k světu hned čtveřice mláďat. „Rádi jsme vyhověli ornitologům z ALKA Wildlife,“ zavzpomínal na začátky před třemi lety ředitel Elektrárny Mělník a Teplárny Trmice Miroslav Krpec. „I u nás má sokol potřebné podmínky k vyvedení mladých. My se pochopitelně snažíme ho při tom nerušit,“ doplnil. Podle slov Berana, který již mělnický dorost okroužkoval, je situace letos podstatně příznivější než loni. To mělnický pár sice zahnízdil, ale mladé nevyvedl.

Třeboradický pár se zatím z rodičovství netěší – ornitolog Beran v něm ale vidí velký příslib pro příští roky. „Na jaře zde byl viděn dospělý pár. Vše vypadalo na hnízdění, ale nakonec se ukázalo, že dospělý je pouze samec. Jeho partnerka je ještě nedospělá, zřejmě dvouletá. Takže hnízdění letos ještě nebude,“ osvětlil situaci.

Ilustrační foto.
Kraj se hlásí mezi spolutvůrce Geoparku Barrandien