Ukazuje to pohled do mapy České společnosti ornitologické na internetové adrese birdlife.cz/capi, jež zaznamenává pozorování hnízd nahlášená dobrovolnými spolupracovníky. Takto to v rámci programu „občanské vědy“ funguje již od roku 2014, sdělila Deníku Gabriela Dobruská z ornitologické společnosti.

Letošní záznamy o čapích rodinkách ze středních Čech připomínají jak malá čápata, tak už i vzrostlá, plně opeřená mláďata. Celkově však platí, že Středočeský kraj patří – na rozdíl od řady jiných oblastí – spíš k „bílým místům“ republiky. A nejen proto ornitologové vyzývají veřejnost ke sledování čapích hnízd a k zadání údajů o pozorování. „Informace o velkých mláďatech trénujících let jsou klíčové pro vyhodnocení úspěšnosti hnízdění,“ vysvětlila Dobruská, jež oceňuje, že celorepublikově se letos poprvé podařilo překonat hranici sedmi stovek zapojených dobrovolníků. „A to sezona teprve vrcholí. To hlavní – zjištění počtu mláďat, která hnízdo zdárně opustí – máme teprve před sebou,“ připomněla.

Pro odborníky jsou cenné jak informace o obsazených hnízdech a výskytu malých mláďat, tak především o těch, která přežila – a nakonec opravdu vyletí z hnízda. Kolik jich bude? „To se zatím neví,“ poznamenala Dobruská. Připomíná, že pomoci získat tyto údaje může každý – od rodin s dětmi na dovolené po seniory – a cenná je každá informace; včetně záznamu, že hnízdo zůstalo prázdné.

Jak postupovat při pozorování čápů

- Hnízda najdeme na střechách budov, nefunkčních komínech, sloupech elektrického vedení, připravených hnízdních podložkách; leckde třeba i na vodojemu, posedu či stohu slámy.
- Čáp zpravidla dává přednost vyvýšeným místům (aby mohl při odletu z hnízda „seskočit“ a roztažením křídel se snadno dostal do vzduchu). Nerad však obsazuje vysoká místa na holých větrných vrcholech či kopcích. Vyhledává vyvýšené body v údolí obklopeném otevřenou krajinou.
- Poprvé hnízdí čápi kolem pátého roku věku – a zaznamenána byla hnízdění i 20 let starých ptáků.
- Vlastní hnízdění začíná koncem dubna. Na 2–5 vejcích sedí čápi přes měsíc a další dva měsíce krmí mláďata. V péči i krmení se oba partneři střídají.
- Koncem července většina čápů svá hnízdiště opouští, shromažďují se na loukách a koncem srpna se vydávají na dlouhou cestu do teplejších krajin.
- Pro hlášení na birdlife.cz/capi je cenné zjištění, zda jsou na hnízdě mláďata a jak velká – v prachovém šatě či se již podobají svým rodičům. (Velká mláďata lze poznat podle šedých nohou a šedého zobáku.)
- Pozorování i s fotkou je možné zadat přímo od hnízda pomocí aplikace Avif Mobile pro mobilní telefony.
- V případě, že se čáp neobjeví, je důležité zadat „čáp nepozorován“. Jen tak bude jasné, že hnízdo bylo kontrolováno.

Zdroj: Česká společnost ornitologická