Tomu původně Krajský soud v Praze v červnu vyměřil osmiletý trest za přípravu vraždy někdejší partnerky, s níž vedl spory týkající umožnění kontaktu se synem a svěření společného dítěte do péče.

V jejich rámci podnikal kroky, které mu později v očích kriminalistů i středočeského krajského soudu silně uškodily. Matku dítěte nechal loni koncem léta sledovat jak prostřednictvím soukromého detektiva, tak pomocí GPS modulu namontovaného do auta.

Žena se o dítě chtěla starat sama

Posléze se hájil tím, že tohle nemělo souvislost s přípravou zločinu; šlo mu prý o obstarání důkazů, že matka svému dítěti osobně nevěnuje náležitou péči a vzhledem ke své zaměstnanosti přenechává starost o potomka jiným.

Ty mu následně měly pomoci při soudním rozhodování o svěření syna do péče. Žena se o společné dítě chtěla starat sama, zatímco otec prý prosazoval střídavý model; odmítal, že by ženu chtěl z péče o syna úplně vyšacovat. K zadání sledování se prý rozhodl také kvůli obavám o dítě.

Muž si najal detektiva 

Hodně daleko však zašel tím, že v různých rozhovorech opakovaně činil narážky znějící velmi nebezpečně. Vysloveně o fyzické likvidaci zřejmě nehovořil - podle svědeckých výpovědí však měly padat zmínky typu „nechat odstranit" či „konečné řešení". Najatý soukromý detektiv nakonec upozornil policii. A dopadlo to tak, že otec skončil ve vazbě.

Příprava vraždy je sice trestná stejně jako samotné provedení zločinu - nicméně podle senátu Pavly Augustinové nebylo prokázáno, že by obžalovaný podnikl jakékoli konkrétní kroky směřující ke skutečnému objednání vraždy. V pochybnostech ve prospěch obžalovaného, připomněla soudkyně starou právnickou zásahu in dubio pro reo.

Jen myšlenka k odsouzení nestačí 

Odvolací senát neměl pochybnosti o tom, že s myšlenkami nechat expartnerku usmrtit si obžalovaný skutečně zahrával. Nicméně: myšlenkou lze zhřešit, avšak světská spravedlnost je na ni krátká. „Pouze za myšlenku nelze někoho uznat vinným z trestného činu," poznamenala soudkyně Augustinová.

Připomněla, že její senát uvažoval o možné změně kvalifikace skutku na nebezpečné pronásledování - nakonec se ale přiklonil ke zprošťujícímu verdiktu. Předsedkyně senátu však upozornila, že pokud by muž ve svém jednání pokračoval i nadále, mohl by se před soudem ocitnout opět - a to právě s tímto paragrafem.

CitátTo, že se z banálního sporu o styk s nezletilým stane obvinění z přípravy vraždy, je kuriózní." Tomáš Sokol, obhájce obžalovaného

Čtěte také: Ne vždy je střídavá péče v nejlepším zájmu dítěte, připustil Ústavní soud