„V Poříčí nad Sázavou jsme ošetřovali dvě labutí mláďata poraněná rybářskými háčky. Jedno mládě uhynulo, druhé je zatím stále u nás ve stanici v léčení," informovala vedoucí záchranné stanice Jaroslava Syslová a doplnila, že taková poranění vodních ptáků bohužel nebývají ojedinělá.

Rybářský háček je ostrý a snadno se zabodne do nohou či zobáku ptáků pátrajících po potravě. Není výjimečné ani to, že ptáci háček spolknou. Vlasec zase může postupným stahováním smyčky například doslova odříznout opeřenci část končetiny.

Lidé by proto měli být všímaví a pokud si všimnou háčku či vlasce zamotaného na těle ptáka, měli by kontaktovat nejbližší záchrannou stanici a ošetřovatelé se pokusí zvíře odchytit a ošetřit.

Labuť sražená vlakem

„Další z labutí, k níž jsme vyjížděli, zase srazil vlak u Zbraslavic. Nahlásil nám to průvodčí vlaku. Ptáka jsme dohledali, odchytili a prohlédli. Labuť neměla žádná zranění, tak jsme jí dovezli na nejbližší rybník. Ostatní labutě, k nimž jsme byli přivoláni, byly nalezeny poblíž silnice," doplnila ochranářka.

Silnice či větší vyasfaltované plochy jako parkoviště labutě nejspíš považují za vodní plochu. Proto tam přistanou a prochází se. Ne vždy se je ale z vozovky podaří bezpečně včas odplašit.

„Po srážce s autem často labutě utrpí různé zlomeniny a pohmožděniny křídel. Taková zranění mohou i po léčení zanechat následky. Trvale handicapované labutě, které jsou ve výborné kondici, ale nemohou létat, vypouštíme například v Davli na Vltavě. Voda tam nezamrzá a ptáci tak mají výborné podmínky pro obživu," dodala Jaroslava Syslová.

Čtěte také: Vlašimští ochranáři přemístili trojici kalousů

Karel Chlumec