V končícím volebním období mělo středočeské ANO v Poslanecké sněmovně devět zástupců, ODS získala čtyři mandáty, Piráti tři – a Středočeský kraj dále reprezentovalo po dvou poslancích za ČSSD, KSČM, SPD, STAN a TOP 09. Jsou mezi nimi známá jména i tváře – ve středních Čechách posledně kandidovali, stejně jako dnes, i straničtí předsedové či vášniví političtí diskutéři. Nechybí však ani poslanci, o nichž má veřejnost obecnou povědomost podstatně slabší.

Jak se překreslí sestava středočeských zástupců v poslaneckých lavicích, bude zřejmé po sobotním sečtení hlasů v aktuálním volebním klání. Nicméně – právě minulé volby ukázaly, že rozdělení mandátů nemusí být tak definitivní, jak se zdálo hned po sečtení hlasů. Leckdo si ještě vzpomene na aféru spojenou s tím, že členové některých volebních komisí zapomínali otočit hlasovací lístek, a tak si nevšimli preferenčních hlasů pro Martina Kupku. Na kandidátce ODS měl až číslo 31, avšak voliči ho hojně kroužkovali – nicméně část komisařů mu jejich podporu nedopatřením upřela.

Volby v Českých Budějovicích
ON-LINE: První den voleb je minulostí. Některé okrsky hlásí až poloviční účast

Z podnětu nespokojených voličů, jimž nešlo do hlavy, že v jejich okrsku Kupka nezískal ani jediný preferenční hlas, když oni přece jeho číslo zakroužkovali, následovalo přepočítávání části odevzdaných hlasů – a pak rozhodnutí soudu, že Kupka nastoupí do sněmovny místo někdejšího středočeského hejtmana (a také exministra) Petra Bendla ze stejné strany. Zásadní nesrovnalosti se však ukázaly i u počítání preferenčních hlasů pro jiné kandidáty. Odhalené chyby byly v řádu stovek, když některé komise například automaticky započítávaly preferenční hlasy prvním čtyřem kandidátům, ačkoli u těchto jmen žádné kroužky nebyly.

Během volebního období došlo i na několik dalších střídání – takže se nakonec stal poslancem i Bendl. Poslední obzvlášť pozorně sledovanou změnou středočeské sestavy se stal příchod Jana Jakoba (TOP 09). Letos v lednu nahradil Miroslava Kalouska, který po 22 letech poslancování poněkud překvapivě oznámil, že se rozhodl vzdát mandátu. Se zdůvodněním, že chce ještě s předstihem uvolnit místo stranickému kolegovi, který na rozdíl od něho míní kandidovat i v nynějších volbách.