„Nejvíce jsou nyní zapotřebí především finance, které umožní velmi rychle obstarat to, co Ukrajina opravdu potřebuje,“ vysvětluje Horák. Podle něj je tedy logisticky nejrychlejší a nejefektivnější, když organizace sama uspořádá kamionovou přepravu zakoupeného materiálu do potřebných míst. „Proto, kdo chce pomoci teď hned, je k tomu nejrychlejší cesta skrze zaslání peněz na účet charity,“ dodává ředitel.

Shánějí dobrovolníky

Akce organizované na vlastní pěst, kdy se dobrovolníci vydávají se sbírkami na hranice, jsou spíše kontraproduktivní. „Sbírání starého oblečení, hraček a dalšího materiálu ničemu nepomůže. Auta, která se s takovou pomocí vydala na Slovensko, stojí po stovkách na hranicích, nikam se nyní nedostanou. Navíc tato forma pomoci není žádaná,“ vysvětluje.

Situace na slovensko-ukrajinské hranici.
Charita Beroun se chystá válečným uprchlíkům a jejich rodinám nabídnout zázemí

Horák též varuje před euforií pomáhat, která se může rychle vyčerpat. Podle něj je nutné své nasazení takzvaně dávkovat a nechat si něco na delší období. „Ze zkušeností z jiných krizových situací je zřejmé, že následná cílená pomoc je mnohdy důležitější a přínosnější, než kroky činěné v situaci přímého emočního vypětí,“ vysvětlil Horák.

Charita Beroun své kroky koordinuje jak s krizovým štábem v Berouně, tak s Arcidiecézní Charitou Praha. Z informací, které v této chvíli mají, jako nejvhodnější vychází se zaměřit na pomoc konkrétním rodinám, které budou v regionu ubytované.

Sbírka pro Ukrajinu v Mateřské škole v Březové.
Pomoc Ukrajině: do Březové vyrazte s autolékárničkami, do Broum s potravinami

„Již nyní jsme pomohli s dodávkou jídla a povlečení sedmi rodinám. Předpokládáme, že další budou přibývat. Naše pomoc bude dlouhodobá a k tomu bychom také rádi získali dobrovolníky,“ dodal Horák. Zájemci mají volat na číslo 603 333 660.