Zvláště šoféři kamionů, jichž zde projíždí spousta, by si je měli pohlídat, pokud nechtějí dostávat „pozdravy“ v podobě pokut. Nový systém na ně umí zaměřit pozornost pečlivěji než kdekoli jinde.

Úsekové měření rychlosti, fungující v obou lokalitách obousměrně, je celorepublikově unikátní, upozornil Martin Buček z Ředitelství silnic a dálnic. „Systém rozlišuje osobní a nákladní vozidla – a také odlišné rychlostní limity pro tyto kategorie vozidel,“ shrnul Buček, v čem novinka spočívá.

Volby. Ilustrační foto.
Volební stížnosti se týkají preferenčních hlasů i účasti seniorů

Systém tedy dokáže pracovat s informací, že pro osobní auta platí maximum 130 kilometrů za hodinu, zatímco nákladní doprava smí jet maximálně osmdesátkou – a rozpozná, do které kategorie vozidlo náleží. A nejen to: zvládne brát v potaz i aktuální úpravy určované proměnným dopravním značením umístěným na portálech. Takzvané liniové řízení dopravy může na aktuální situaci na dálnici reagovat třeba tím, že jindy povolenou stotřicítku pomocí elektronických dopravních značek „stáhne“ na stovku.

Nově budované měřiče byly dokončeny, kalibrovány a otestovány před měsícem. A nově se začaly využívat. „Policie nás ve čtvrtek v odpoledních hodinách jako správce komunikace oficiálně informovala, že od 00:00 v pátek 16. října bude zahájeno ostré předávání přestupků ze systémů měření úsekové rychlosti dotčeným správním orgánům. Konkrétně budou rozesílat pokuty městské úřady v Černošicích (v souvislosti s přestupky zaznamenanými u Jesenice) a v Říčanech (což se týká odhalení od Modletic).

Vykradená traktor ve Šternově.
Za ukradené pily poděkoval a omluvil se. I tak mu hrozí osm let vězení