Už na páteční večer připomíná její mluvčí Kateřina Kubíčková Noc kostelů. Své dveře, vrata nebo brány jich otevřou po celé republice stovky – a návštěvníci budou vítáni až do pozdních nočních hodin. Často nechybí ani rozmanitý doprovodný program: například výstavy výtvarného umění, koncerty, divadelní představení i přednášky či besedy.

„Po celých středních Čechách bude letos zpřístupněno na dvě stě kostelů a modliteben – a poznat významné církevní památky z jiné perspektivy bude možné jak ve větších městech, tak v malých vesničkách,“ upozornila Kubíčková. S tím, že nabídku, která mu bude nejvíce vyhovovat, si každý může vybrat na www.nockostelu.cz. „Bohatý program chystá například chrám sv. Barbory v Kutné Hoře, nezapomenutelný zážitek si zajisté odnesou i návštěvníci znovuotevřeného evangelického kostela v obci Hořátev,“ radí Kubíčková.

Na pátek krajská turistická centrála doporučuje také Mělnickou muzejní noc, jejíž sedmihodinový program se vstupem zdarma začal již odpoledne. „Tématem akce, kterou připravilo Regionální muzeum Mělník, je příroda,“ upozornila Kubíčková. Pro děti jsou připraveny například interaktivní prohlídka výstavy a čtení pohádky, těšit se však návštěvníci mohou i na divadelní představení, koncert pěveckého sboru, výstavu či odbornou přednášku.

Muziku různých odstínů nabízí již šestý ročník významné hudební události Mladoboleslavska, festival Krásná louka. „Na dvou pódiích v průběhu dvou festivalových dnů vystoupí takové hvězdy, jako jsou Tomáš Klus, Ben Cristovao, Barbora Poláková nebo hard rocková kapela Škwor,“ shrnula dění Kubíčková.

Festival se koná v sobotu také v centru Kutné Hory – ten však slibuje především zážitky gastronomické, byť ani hudba nebude chybět. Gastrofestival láká jak na pokrmy z lokálních biopotravin, na místní vína a pivo, tak na cizokrajné speciality. Připraven je také program pro děti, které si mohou vyrobit leccos pěkného.

Den otevřených dveří přilákal na čáslavskou vojenskou základnu desetitisíce návštěvníků
Den otevřených dveří na vojenském letišti. Přijeďte se podívat na gripeny v akci

Z jiného soudku je další kutnohorská pozvánka, tentokrát k návštěvě krásné krajiny v okolí města. Klub českých turistů v sobotu pořádá Pochod kutnohorských havířů; 10. ročník výšlapu přes Kačinu na Kaňk. Na trasy různé délky se pochodníci mohou vydat během dopoledne ze dvou železničních zastávek – Kutná Hora město a Čáslav.

Především asi kluky všeho věku zláká zahájení sezony ve Vojenském technickém muzeu Lešany, jedné z nejvýznamnější expozic svého druhu v Evropě. V areálu bývalých dělostřeleckých kasáren je k vidění sedm stovek historických tanků, kanonů, motocyklů, obrněných vozidel, nákladních i osobních vojenských aut – a nechybí ani raketová technika. Při významných akcích, k nimž sobotní zahájení sezony patří, se historické skvosty představují v pohybu.

Historická vozidla bude v sobotu možno obdivovat také v Dobřichovicích: v tamějším podzámčí se uskuteční výstava nazvaná Veteráni pod zámkem. Letošní ročník se vedle automobilů a motocyklů legendárních značek víc zaměří také na užitkové stroje: zejména na různé druhy traktorů Zetor a na nákladní automobily Tatra; chybět ale nebude ani autobus Škoda 706 RTO. Chystaný doprovodný program slibuje rodičům, že se jejich děti nebudou nudit. Návštěvníci do 15 let mají vstup zdarma, ostatní zaplatí stokorunu.

Rekonstrukce dálnice. ilustrační foto.
V blízkosti metropole vyrostou šestiproudé dálnice. Zmizí kolony?