Pokud se někam vypravit, jako tip nabízí Středočeská centrála cestovního ruchu Benešov a tamější Masarykovo náměstí. I tam se bude v neděli vpodvečer rozsvěcet vánoční strom – a to s doprovodným programem zahrnujícím hudební vystoupení i zpěv koled; nebudou chybět stánky s vánočním zbožím i svařeným vínem. „Touto akcí budou zahájeny adventní trhy, které se každoročně na náměstí konají,“ poznamenala Lucie Vurbsová z krajské turistické centrály.

Pokud by někdo podobný program vyhledával v příštím týdnu, lze doporučit úterní návštěvu Kutné Hory. Tam město v rámci oslav svátku sv. Barbory tradičně rozsvítí strom na Palackého náměstí, kde se chystá i doprovodný program. Následovat bude slavnostní mše svatá v chrámu svaté Barbory.

Hudba v kapli

Již na sobotu zve Středočeská centrála cestovního ruchu na zámek Veltrusy, který nabídne adventní muzicírování. Od 13.30 hodin zazní v zámecké kapli tóny barokní hudby, ale i adventní písně provázené slovy navozujícími předvánoční náladu.

K betlému i do pekla

Sváteční program k adventu nabídne v neděli třeba zámek Kačina, kde se chystají nejen kostýmované prohlídky interiérů i skleníku a ochutnávky vánočního cukroví i dalších pochoutek. Chybět nebudou koledy, představení vánočních zvyků či podívaná na vyřezávání betlémů, ale ani divadelní vystoupení.

Zřejmě větší ruch pak lze očekávat na zámku v Mníšku pod Brdy, kam už v neděli přijdou čerti. I s peklem – dětští návštěvníci se ovšem mohou přesvědčit, že s čerty jsou žerty a je radno si s nimi zahrávat. A nebude chybět ani nebe, odkud pocházejí ostatní členové mikulášské družiny. Dojde tím pádem i na nadílku.

Delší výstavy

Od neděle až do konce adventu lze v Mnichově Hradišti zhlédnout výstavu městského muzea Dlouhé zimní večery, která představuje, jak lidé v tomto období trávívali čas. Kdysi dávno třeba společným draním peří spojeným s vyprávěním příběhů, předením, opravami nářadí, pletením košíků, výrobou březových košťat; v minulých desetiletích pak spíše háčkováním, pletením či třeba drháním. Nechybí však ani historická vánoční přání, pozvánky na plesy nebo plakáty.

Již nyní a až do lednových Tří králů si lze prohlédnout také hned 18 vánočních stromečků na zámku Loučeň. Velmi rozmanitých – nechybí třeba čokoládový, voňavý, zpívající nebo neviditelný. A dokonce ani „prezidentský“ v barvách trikolóry.

Česko zpívá koledy na Staroměstském náměstí.
Pojďte zpívat koledy, čas se blíží
Advent zavítal na Krajský úřad Středočeského kraje ve středu 28. listopadu 2018. Poskytovatelé sociálních služeb spolu s krajem uspořádali opět tradiční vánoční výstavu.
Na úřad přivezly Vánoce desítky organizací