Svoji roli hrají přitom i praktické okolnosti. „Také jsme stále nejlevnější organizace. A lidé začínají chápat – po boomu moderních sportů v devadesátých letech – že je u dětí důležitý všestranný rozvoj,“ řekla Jolana Nezbedová, která je člena výboru tělocvičné jednoty Sokol Mladá Boleslav. Hodně rodičů se tak přiklání k tomu začít u nejmenších dětí všestranným cvičením. „A případně je specializovat potom, než je hned v pěti letech dávat na tenis nebo na golf,“ podotkla.

Zájem také pramení z toho, že Sokol nabízí aktivity od jednoho roku dětí, kdy získávají určité základní návyky. „Když děti povyrostou a mají zájem o nějaký konkrétní sport a přejdou do jiného klubu, tak to je kvitováno, že mají dobrou základní průpravu,“ vysvětlil Josef Těšitel, starosta Sokola Kolín.

Pokud jste občas přišli na nějaké organizované cvičení v různých fitness centrech, možná jste narazili na různé závěsné systémy, kde lidé posilují vlastní vahou. Přitom podobná cvičení na kruzích Sokolové znají skutečně dlouho. To právě souvisí s vybaveností sokoloven. „Teď se tomu neříká všestrannost, ale workout. Ale je to to samé, co se v Sokole dělá sto let,“ řekla s úsměvem Jolana Nezbedová.

Výhodou Sokola, proč do něj lidé směřují, ale zároveň určitým limitujícím prvkem, je potom sokolovna. „Máme vybavenou tělocvičnu, jsme možná výjimeční v rámci kolínských sportovních klubů, že máme takové široké spektrum věkových kategorií. Je to ale limit, nemůžeme tělocvičnu nafouknout,“ řekl Josef Těšitel.

Svěcení sokolského praporu v Červených Janovicích.
OBRAZEM: Sokol v Červených Janovicích světil nový prapor

S tím souhlasí také Jolana Nezbedová. „Sokolovna nejde přifouknout, jsou oddíly, kde stále členy hledáme, pak jsou ale skupiny, které jsou přeplněné a už nepřijímají. Třeba oddíl sportovní gymnastiky, ale ten je trochu odlišný v tom, že jde o výkonnostní sport, ne všestrannost,“ vysvětlila. Rodiče malých dětí podle jejích slov dávají i cvičení v sokolovnách přednost kvůli jejich výbavě z hlediska nářadí – kvůli lavičkám, kruhům, žíněnkám…

Koho ale potřebují Sokolové najít, jsou cvičitelé. „Hledáme nadšence, kteří by ze začátku chtěli přijít pomoc, stačí mít nadšení. A když se osvědčí, tak jim zařídíme vyškolení a cvičitelskou licenci, potom může vést hodinu sám. Je to práce dobrovolná, člověk nedostane zaplaceno, ale může zdarma získat vzdělání,“ vysvětlila Jolana Nezbedová.

Zapomínat by se nemělo ani na jednu věc: cvičit můžete jen tak, pro kondici, pro zábavu. Pokud se rozhodnete nevěnovat se sportu závodně, výkonostně, v řadě oddílů to může být problém. „Sokol přijímá každého, není to zaměřené na výkon, jde o to, aby pohyb dělal lidem radost, aby se z něj radovali dospělí i děti. Nikoho do ničeho nenutíme, když něco nejde, tak ho nevyhodíme z týmu,“ uvedla Jolana Nezbedová. Cvičit tak chodí i dospělí lidé, třeba na kruhové tréninky, posilují vlastní vahou.

Všestranností se tak zabývají například i lidé, kteří by nenašli uplatnění v jiných sportech, ale chtějí se pohybu věnovat – nebo z nějakých důvodů se výkonostním sportem zabývat prostě nechtějí. „Myslím, že to je pozitivum naší činnost. Nejsme organizace, že bychom nabrali děti a po měsíci jim řekli, že pro ten sport nemají perspektivu,“ řekl Josef Těšitel, starosta kolínského Sokola.

Cvičit se můžete tak vydat mezi Sokoly, i když jste se doteď sportu nevěnovali. A třeba vás začne pohyb bavit…

Ilustrační foto
Zájem o skauting v regionu je velký