U Prahy chybí stovka lidí, jinde desítky

Nejvíce policistů chybí v blízkém okolí Prahy – zhruba stovka – a další desítky lidí by byly potřeba také na Mladoboleslavsku, Kladensku, Berounsku či Mělnicku. Nedostatek lidí dlouhodobě pociťují základní útvary: obvodní oddělení a dopravní inspektoráty. Tahle pracoviště, kde působí muži a ženy, jichž by občané rádi viděli v ulicích a u silnic více, jsou stále doplňována – nicméně právě z nich odchází nejvíce lidí. 

Lidi původem z Moravy to táhne domů

Svá působiště neopouštějí jen ti, kteří chtějí u policie skončit, ale i ti, kteří míří do vyšších pozic nebo přestupují k celostátním útvarům. A ani takových není málo. Ze středních Čech dále odešlo dost lidí i do jiných regionů. V minulých letech sem nastupovali třeba Moravané, kteří chtěli k policii, avšak ve svých regionech neměli šanci; tam byl nábor zastaven. Nyní se noví policisté přijímají po celé republice – a právě lidi z Moravy to táhne k návratu domů.

Celkově se loni středočeská policie musela vyrovnat s 274 odchody. Úplně policejní řady opustilo 134 příslušníků – přičemž mnozí z nich skončili po dovršení 65 let (nicméně menší věrnost rozhodnutí obléknout policejní uniformu lze vysledovat také v řadách těch nejmladších). Naopak nově přišlo 167 policistů, z čehož nově přijatých bylo 105. Dalších 62 přestoupilo do kraje z jiných regionů.

Ilustrační foto
V kraji přibyly tisíce bytů, bouřlivě se staví kolem Prahy

Stopadesátitisícový nábor se teprve projeví

Jistým náznakem budoucího zlepšení středočeské situace by mohly být aktuální nábory. V lednu to bylo přes 20 nových lidí, další dvě desítky v únoru, připomněl ředitel Kučera. „A před pár dny bylo v personálním kempu 25 uchazečů, ze kterých 15 prošlo,“ konstatoval. Tyhle nábory přitom ještě neovlivnilo nové lákadlo v podobě náborového příspěvku ve výši 150 tisíc korun, které by mohlo mnoho slibovat pro budoucnost.

Policejní náboráři nicméně zůstávají nohama pevně na zemi. Připomínají, že o stejnou cílovou skupinu se doslova „perou“ s dalšími složkami: především s armádou a vězeňskou službou (přitom i ty nabízejí lákadla v rámci svých náborových kampaní), ale také s hasičským záchranným sborem, celníky či s obecními a městskými policiemi. Vábnička v podobě 150tisícového náborového příspěvku, která platí od počátku roku, by nicméně mohla rozhodování ovlivnit. Mimochodem: v lednu se středočeské policii předběžně ozvalo 209 zájemců (nelze však tvrdit, že ve všech případech to bylo pod vlivem nového náborového příspěvku) – přičemž v prosinci jich bylo 128. 

Nárůst zájmu je tedy zřetelný, avšak zůstává otázkou, kdo nakonec přijde k výběrovému řízení. Víc přitom napoví především další měsíce. Zkušenost totiž ukazuje, že rozhodně ne každý, kdo si policii začne „oťukávat“, je vážným uchazečem – a hodně lidí třeba pečlivě porovnává nabídky policie a vojáků. Loni středočeští náboráři zaznamenali zájem ze strany 829 lidí, nakonec byl výběr zahájen s 319 z nich (o rok dříve byl poměr jiný: 839/536). A ze zmiňovaných 319 se až k přijetí propracovalo 105. 

Vlaky příměstské dopravy. Ilustrační foto.
Cestujícím ve vlacích ušetří kupón tisíce korun na jízdném

Hlavním úskalí? Psychologické testy!

To, že dvě třetiny postupně odpadnou, je přitom běžné. Největší úskalí tradičně představují psychologické testy (42 procent), následují fyzička (14 procent) a zdravotní způsobilost (12 procent); u 6,5 procenta uchazečů vystavilo stopku také prověřování bezúhonnosti – k policii totiž chtěli nastoupit i lidé, kteří byli trestaní, což není přípustné. Někteří zůstali překvapeni, protože si popletli „výpis“ z rejstříku trestů (v němž se neuvádějí již zahlazená odsouzení) s takzvaným „opisem“ z této evidence – přičemž právě opisem se dokazuje bezúhonnost pro potřeby přijetí do služebního poměru. 

Žen je v řadách policie skoro čtvrtina

Mezi zájemci, kteří se o policejní práci ucházejí, mají nezanedbatelný podíl ženy. Není však výjimkou, že v policejních řadách nezůstanou dlouho. „Mnohdy se už nevracejí po mateřských dovolených,“ poznamenal ředitel Kučera. Aktuálně ženy ve středních Čechách tvoří necelou čtvrtinu sboru. V řadách policie jich zde působí 796 (23 procent); mužů je 2669 (77 procent). 

Celní správa. Ilustrační foto.
Celníci odhalovali padělky i tabák bez kolků, ale také kasírovali dluhy

Oslovení absolventů i nezaměstnaných nezůstalo bez odezvy
Nábor nových posil pro středočeskou policii se neomezuje jen na uchazeče, kteří sami projeví zájem. Policie se snaží možné budoucí kolegy aktivně vyhledávat a oslovovat – přičemž náboráři cílí pozornost především na poslední ročníky středních škol. Současně se rozvíjejí projekty, jejichž posláním je nabídnout možnost poznat policejní práci pěkně zblízka i těm, jejichž úvahy se tímto směrem neubíraly – s tím, že v ní třeba někdo najde zalíbení.

Projekt Absolvent, který prozatím skončil, byl zaměřen na spolupráci s pracovními agenturami při zaměstnávání čerstvých absolventů středních a vysokých škol potřebujících získat praxi. Na policejních pracovištích plnili tito lidé administrativní úkoly a současně měli možnost omrknout, jak to u policie chodí. Osmnáct z nich pak projevilo úmysl zůstat – a skutečně jich nastoupilo osm.

Projekt Uchazeč se zaměřuje na nábor občanských zaměstnanců (těch má totiž policie rovněž nedostatek; stejně jako příslušníků ve služebním poměru) z řad vybraných osob evidovaných jako uchazeči o zaměstnání na úřadech práce. Vedle pomoci při administrativě tito lidé poznávají policejní prostředí. V tom jim pomáhá mentor (často nejstarší člen týmu na daném pracovišti), který s nimi probere i případnou motivaci pro působení v řadách policie. A z jejich řad by v březnu mělo nastoupit do služebního poměru 16 lidí – těch, kteří primárně jít k policii nezamýšleli, avšak když dostali příležitost nahlédnout pod pokličku, našli motivaci. Tento projekt vzájemného a oboustranného okukování a oťukávání spojený se zaměstnáním na dobu určitou běží od září, přičemž se v něm v rámci kraje „točí“ tři desítky lidí. Pokud k vzájemnému souznění nedojde, není problém se zase rozejít.

Ilustrační foto.
Obětí na silnicích loni výrazně ubylo. Letos to už neplatí

Vývoj početních stavů středočeské policie

Rok  Skutečnost Plán
2006 3685  3836
2007 3505  3981
2008  3318  3940
2009  3530  3940
2010  3620  3970
2011  3645  4012
2012  3557 4012
2013  3570  3634
2014  3635 3707
2015 3688  3737
2016  3585  3779
2017  3465 3782

Zdroj: Policie ČR 

Ilustrační foto
Dlouho očekávané dopravní stavby jsou snad už na dohled