„Oproti podzimu a jaru je nyní v naší škole i při stále stejných opatřeních a plném provozu školy nepříznivá covidová situace. V tuto chvíli evidujeme přes 30 pozitivně testovaných žáků, z toho 24 ve 2.A a 2.B, které jsou na 14 dní v karanténě, nově do karantény a online výuky přechází i 9.A a 3.B,“ napsal v pátek ředitel školy Václav Havelka. V pondělí pak přehled aktualizoval. V karanténě je zatím sedm tříd: 1.B, 2.A, 2.B, 3.B, 4.B, 8.B, 9.A. To je čtvrtina všech tříd na škole.

Pohled na střechu objektu osazenou fotovoltaickými panely. Ilustrační foto.
Nová příspěvková organizace města vybuduje sluneční elektrárny na střechách

Kromě žáků je kvůli nemoci či karanténě mimo i dvanáct učitelů. „Zatím dobrá zpráva je, že u většiny dětí je bezpříznakový nebo lehký průběh,“ napsal na web školy ředitel, který se rozhodl sehnat si testy a i po uplynutí tří sérií testů chce žáky a učitele dál prověřovat.

„Na vlastní odpovědnost jsem se rozhodl pokračovat v pondělí a ve čtvrtek v antigenním testování, abychom vždy co nejdříve zachytili náznak možného onemocnění a předali dítě rodičům,“ řekl Havelka s tím, že má testování opodstatnění jen v současné školní situaci a lze jej tedy odmítnout.

V pondělí z testů vyšlo sedm pozitivních případů. Nyní škola a hygienci čekají na výsledky ověřovacích PCR testů.

Ilustrační foto.
Některé pražské školy nově testují výskyt covidu v odpadních vodách

"S ohledem na víkend však pozitivní výsledek nemusí nutně znamenat automatickou karanténu pro třídu. Karanténu vždy posuzuje hygienická stanice nikoli škola, ta jen naplňuje a organizuje nařízená opatření. Chápu rozmrzení rodičů, ale velmi prosím o pochopení, ředitel ani třídní učitelka nejsou tvůrci všech opatření," vysvětlil ředitel.

Kvůli vysoké nemocnosti a karanténě části pedagogů zrušila škola tento týden i plánované třídní schůzky.