Přesné podmínky teprve budou schvalovat krajští zastupitelé – nicméně náměstek hejtmanky s kompetencí pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO) již v březnu Deníku sdělil, že takzvané zálohové platby by se měly týkat mladých lidí ve věku od 18 do 29 let a seniorů nad 65 let – a to v takzvaných prioritních obcích. To jsou místa ze seznamu lokalit, kde se vyskytuje zvýšená koncentrace emisí. Nově se má možnost zálohové platby vztahovat i na devět regionů vybraných jako ekonomicky slabší. „Městce Králové, Mšena, Příbrami, Rakovníka, Sedlčan, Slaného, Votic, Vlašimi a Zruče nad Sázavou,“ vyjmenoval náměstek Kovács.

Pokud krajští zastupitelé na svém jednání 29. dubna odsouhlasí vyhlášení takzvané třetí výzvy pro podávání žádostí o kotlíkové datace – prozatím je to poslední z potvrzených dotačních vln – budou majitelé domů ve středních Čechách sloužících k trvalému bydlení moci žádat o dotaci už od 3. června. Formálně by měl termín podávání žádostí trvat až do 30. června 2022 – lze ale předpokládat, že nachystané peníze budou vyčerpány dříve. K rozdělení je připraveno 575 milionů korun, což by mělo vystačit zhruba pro pět tisíc zájemců.

Novou knížku Klenoty středočeského pravěku představil v úterý v Praze tým Ústavu archeologické památkové péče středních Čech. Na snímku autorka konceptu publikace Veronika Puhačová.
Parádit se ženy uměly už před tisícovkami let

Dotaci bude možno získat na náhradu starého uhelného kotle s ručním přikládáním tepelným čerpadlem, plynovým kondenzačním kotlem nebo kotlem na biomasu. Nákup jakýchkoli kotlů spalujících uhlí už se nepodporuje – a platí to i pro kotle kombinované. Z dřívějška známé fronty žadatelů, tábořících při zahájení příjmu žádostí před krajským úřadem i s několikadenním předstihem, rozhodně nehrozí: nejen proto, že je k dispozici poměrně vysoká částka, která se nevyčerpá v řádu hodin, ale především z toho důvodu, že žadatelé se nejprve budou registrovat elektronicky prostřednictvím internetu – a až následně doručí na krajský úřad vytištěné a podepsané formuláře doplněné požadovanými přílohami.

Chystané kotlíkové dotace

* Dotace na výměnu uhelných kotlů první a druhé emisní třídy za modernější zdroje tepla lze získat v rozdílné výši podle zvoleného zdroje vytápění:
- tepelné čerpadlo nebo automatický kotel na biomasu: nejvýše 120 tisíc korun, dotace bude poskytována do maximálního podílu 80 procent výdajů;
- kotel na biomasu s ručním přikládáním: nejvýše 100 tisíc korun, dotace bude poskytována do maximálního podílu 80 procent výdajů;
- plynový kondenzační kotel: nejvýše 95 tisíc korun, dotace bude poskytována do maximálního podílu 75 procent výdajů
* O dalších 7,5 tisíce korun se finanční podpora navýší v obcích uvedených na seznamu lokalit s nejhorším znečištěním ovzduší na území kraje (seznam bude součástí vyhlášení programu, což by kraj měl zveřejnit na svém webu od 3. května) – v tomto případě je částka jednotná; nezávisí na zvoleném způsobu vytápění

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto
Kraj dá obcím peníze na školy, miliony nabízí dál