Novinka pro památky

Peníze a zase peníze – to je motiv, kolem kterého se tak či onak točí debata v rámci projednávání většiny témat na krajském zastupitelstvu. O tom, jak ušetřit nějaké kačky na úrocích, bude radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO) hovořit v souvislosti v souvislosti s dodatkem ke smlouvám, jež kraj před deseti lety prostřednictvím svých nemocnic uzavřel s bankami, když se jednalo o úvěrech na modernizaci zdravotnických zařízení. Častěji se ovšem jedná o utrácení a rozdělování peněz – přičemž v centru pozornosti jistě budou nová pravidla pro poskytování dotací na obnovu památek, jež mají sloužit co nejširší veřejnosti.

Osobně i na dálku

Na zasedání zastupitelů, jež má na programu celkem přes sto bodů (57 se ale týká pozemkových záležitostí, jež bývají schváleny bleskově) se do budovy krajského úřadu ve Zborovské ulici na pražském Smíchově může přijít podívat kterýkoli zájemce. Jen je třeba počítat s tím, že jednání začínající od 10. hodiny zpravidla končívají až pozdě odpoledne – a někdy také hodně pozdě večer. Odhadnout předem se to dá těžko – stejně jako předpovědět, kdy přijde na přetřes některé z plánovaných témat.

Jednání zastupitelů však lze sledovat i na dálku. Veškeré dění – a to včetně rozprav i detailních výsledků hlasování – nabízí krajský úřad v přímém videopřenosu na webových stránkách kr-s.cz (v sekci Krajský úřad a samospráva pod tlačítkem Živý přenos). Archiv s možností zhlédnout zajímavé pasáže zpětně však k dispozici není.

Ilustrační foto.
Audit ve středočeské správě silnic zůstává horkým bramborem

Vybraná témata jednání středočeských zastupitelů chystaného na 25. červen:
- Změna smluvních podmínek úvěru Oblastní nemocnice Kladno a Oblastní nemocnice Příbram
- Poskytnutí dotací ze Středočeského fondu obnovy venkova a dotací obcím ze Středočeského fondu hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof
- Vyhlášení Programu pro poskytování dotací z rozpočtu Středočeského kraje na obnovu památek určených ke společenskému využití
- Změna Plánu rozvoje vodovodů a kanalizací Středočeského kraje
- Zajištění zákonné péče o přírodní památky Husova kazatelna, Kovárské stráně a Žiželický les
- Schválení Programu rozvoje cestovního ruchu ve Středočeském kraji 2018–2023
- Koncepce sportovní politiky Středočeského kraje 2018–2025
- Postup začleňování středočeských přívozů do systému Pražské integrované dopravy v letech 2019 a 2020
- Realizace pilotního projektu POSEZ – kontaktních míst pro seniory a zdravotně handicapované
- Dohoda o spolupráci s Dolnoslezským vojvodstvím v Polské republice

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Spalničky. Ilustrační foto.
Spalničky nadále útočí, pacientů je už 27