Nakonec odsouhlasili, že kraj s EIB uzavře smlouvu, jež umožní čerpat na spolufinancování investičních projektů v oblasti regionální infrastruktury prostředky v celkovém úvěrovém rámci odpovídajícím částce 3,05 miliardy korun. Podle slov náměstka hejtmanky Gabriela Kovácse (ANO) je rozhodnutí banky takové, že letos se může vyčerpat částka odpovídající 1,3 miliardy korun – a v příštím roce lze uzavřít smlouvu na dalších 1,7 miliardy. Počítá se s několika tranšemi, pro něž má detailní podmínky domlouvat rada kraje. Sjednané podmínky celkového úvěrového rámce nabízejí mimořádně nízké úročení, jež oceňuje i opozice, možnost až čtyřletého odkladu začátku splácení a možnost rozložení splátek až na 23 let.

EIB schválila i seznam konkrétních projektů, ten se však ještě bude měnit. Aktuálně odsouhlasený přehled zmiňuje celkem 17 projektů z oblasti zdravotnictví (dohromady za dvě miliardy korun), 15 projektů v oblasti silniční dopravy (449 milionů), dva projekty z oblasti školství (176 milionů), čtyři projekty z oblasti sociálních věcí (255 milionů) a 14 projektů v oblasti energetických úspor ve veřejných budovách (152 miliony).

Vít Rakušan.
Sedm set milionů od státu kraj nechce. Očekává víc

Souhlasnému hlasování, jež přineslo velmi těsnou většinu 34 hlasů (když tři zastupitelé byli proti a 17 se zdrželo hlasování) předcházela obsáhlá debata. Tomáš Havlíček (ODS) se ohrazoval nejen proti tomu, že projekty schválené bankou nebyly detailně probrány v rámci krajského zastupitelstva, jeho výborů i politických klubů – šlo to prý udělat i v době jarních omezení kvůli koronaviru – a dokonce mezi nimi kvůli tomu, aby se nesnižovala celková částka možného úvěru, zůstal záměr týkající se milovického domova seniorů, ačkoli je zřejmé, že se neuskuteční.

Následně se zastupitelé přeli o to, jaké praktické dopady může mít ustanovení o tom, že EIB „může“ schválit změnu využití peněz. Může, ale nemusí? Nebo se nakonec mohou změnit prakticky všechny projekty? A co další podmínky? Dan Jiránek (ODS) nakonec vnímal rozhodování jako hlasování o tom, že si kraj vezme úvěr – přičemž následně rozhodne rada, zda se peníze budou čerpat v korunách, či eurech, s fixním, nebo plovoucím úvěrem. A má se jednat o realokaci, tedy o přesunech účelu využití peněz. Proti tomu všemu se ohrazoval. Upozornil současně, že některé z plánovaných projektů ještě nemají stavební povolení. „Nemůžeme říci, zda se vůbec budou realizovat,“ zdůraznil.

Místopředsedkyně hnutí STAN Věra Kovářová.
Propad tržeb z jízdného má samosprávám zaplatit stát, míní poslankyně

Jan Skopeček (ODS) vyjádřil nejen opatrnost vůči zadlužování – zvláště v dnešní době, kdy není zřejmé, co s financováním kraje udělají dopady koronaviru; počkal by minimálně na dobu po podzimních volbách. Upozornil však také na evropské dokumenty zmiňující „zelenání“ EIB: ta má půjčovat peníze na environmentální projekty. Nabídl proto ke zvážení, zda by nebylo vhodnější přemýšlet o standardním úvěru od komerční banky: i za cenu vyššího úroku, ale bez toho, že by měl kraj svázané ruce zelenými parametry. Naopak podle slov náměstka hejtmanky Kovácse není důvod otálet: čím rychleji se bude s EIB jednat, tím méně „zelených požadavků“ bude třeba řešit.

Martin Kupka (ODS) by však přece jen počkal: na dobu, až budou jasnější daňové příjmy kraje – a v zastupitelstvu budou sedět lidé s mandátem pro další čtyři roky. Rovněž Vít Rakušan (STAN) nevidí důvod schvalovat velký úvěr na posledním zasedání krajských zastupitelů před volbami. Byť vlastní využití peněz se bude převážně řešit v příštím volebním období.

Naopak třeba Zdeněk Štefek (KSČM) má jasno: prostředky na investice jsou potřeba – a tyto peníze ovlivní nejen příslušné oblasti, pro něž budou využity, ale rovněž trh práce v regionu. Souhlasně se vyjádřil i jeho stranický kolega Zdeněk Milata. Také hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) vnímá smlouvu s EIB jednoznačně: jako prostředek napomáhající zvládat současnou ekonomickou krizi i rozvoj kraje v budoucích letech. Překvapilo ji proto množství zástupců opozice, kteří ruku „pro“ nezvedli.

Strážník. /Ilustrační foto
Zkušenosti strážníka s koronavirem: Systém selhal, spolehni se sám na sebe