„Ano, už od čtvrtka budou nové jídelní i nápojové lístky, kde bude vše zdraženo. Ještě to přesně propočítám, ale bude to v řádu 20 až 30 procent," řekl provozovatel dvou nymburských kaváren Alfons Llupi.

Kvůli zavedení povinných účtenek a pokladen zřejmě skončí provoz sezónní restaurace U Štiky v Kovanicích. Oblíbené místo, kam si při svých soustředěních s chutí zašla na pivo i olympijská šampionka Barbora Špotáková. Podle provozovatele Ondřeje Ščuky se mu po zavedení EET otevření hospůdky nevyplatí.

„Náklady by přesáhly tržby a dostal bych se do minusu. Za takových podmínek pochopitelně není možné podnik provozovat. Ještě počkám, jestli v rámci změn nebude schválena výjimka pro podniky se zisky do 250 tisíc korun. Pokud ne, neotevřu," uvedl provozovatel letní hospůdky.

Obsluha mucí víc hlídat účty

Smířlivěji reaguje na zavedení EET spolumajitelka nymburské restaurace U Gregorů Lenka Fančíková. „U nás je spuštění bez problémů, složitější je to možná trochu pro obsluhu, která musí víc hlídat účty, ale celkově se pro nás v tuto chvíli nic moc nezměnilo. Zatím podnik nehodláme zavřít," sdělila Fančíková.

Další spolumajitel „Gregorů" Blažej Fančík však očekává pokles návštěvnosti. „Obavy máme. Ono se teprve ukáže, jaké budou dopady. Každopádně se bude muset zdražit, což se odrazí na menším počtu návštěvníků. Jak dramatický bude pokles tržeb, se uvidí během dvou tří měsíců," přemýšlel nahlas Fančík.

Prakticky totožně reagovali v nedalekém Grand hotelu.

Čtěte také: I šest tisíc účtenek za sekundu. Zvládnou to už zítra hospody?